5 Haziran 2009 Cuma

Türkçe Olimpiyatları'ndan seçmeler

Türkiye, 7'ncisi düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nın önceki gün yapılan şarkı finalini konuşuyor.
05 Haziran 2009 / 08:45
7'nci Türkçe Olimpiyatları şarkı finalinin yankıları sürüyor.20 finalisti bu toprakların çocuklarından ayırmak imkansızdı. Kimi 'Ben de sizdenim esmerliğim sonradan' diyerek, kimi 'Sivas'ın yollarına' duyduğu özlemi dile getirerek izleyicileri ağlattı. Hepsi de kalplerde birinci oldu...

Türkiye, 7'ncisi düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nın önceki gün yapılan şarkı finalini konuşuyor. 115 ülkeden 700 öğrencinin katıldığı Olimpiyat'ta 20 gencin kıyasıya yarıştığı gecede duygusal anlar da yaşandı. İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde zaman zaman gözyaşı sel oldu.

KAMBOÇYALI ÖĞRENCİ 'SABRET' DEDİ...



GECEYE ÜNLÜLER AKIN ETTİ

Çok sayıda davetlinin katıldığı gecenin jürisini ise Ebru Gündeş, Emrah İpek, Serdar Ortaç, Ertuğrul Erkişi, Orhan Hakalmaz, Oktay Kaynarca, Fatih Kısaparmak, Erhan Güleryüz'ün yanı sıra, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü Haluk Akalın, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve eski Milli Futbolcu Hakan Şükür gibi tanınmış isimler oluşturdu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın duygusal konuşması ise finale damgasını vurdu.

KÜTCEYEV'İN UZUN HAVASI TAM NOT ALDI



SIRA VE KINA GECESİ

Afrikalı öğrencilerin Urfa Sıra Gecesi'yle başlayan yarışma, dünyanın birçok ülkesinden gelen çocukların Türkçe seslendirdiği şarkılarla devam etti. Farklı kültürlerden gelen dünya çocukları söyledikleri şarkılarla büyük ilgi topladı.

Olimpiyatlara Azerbaycan'dan katılan Gülizar Ferecova, Ebru Gündeş'in henüz 17 yaşındayken seslendirdiği 'Yalnızlığa Demir Attım' şarkısını muhteşem bir yorumla sundu. Bundan çok etkilenen Ebru Gündeş, öğrencinin yanına sahneye çıkarak onunla düet yaptı. Final gecesine katılan İstanbul Valisi Muammer Güler, Türkçe'yi dünyaya yayan öğretmenlere teşekkür etti ve organizasyonla Türkçe'nin dünya dili olduğunun bir kez daha kanıtlandığının altını çizdi.

ŞİLİLİ ÖĞRENCİ HASRET ÇEKENLER İÇİN SÖYLEDİ



DÜNYA ÇAPINDA DESTAN

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise "Kısmet oldu ve bu çalışmaların birçoğuna katıldım. Pırıl pırıl gençler bize güzel ülkelerden geldiler ve bize sevgiler ve saygılar getirdiler. Büyük bir sevinç ve coşku içindeyiz ve biz onları çok özlemiştik" dedi. Bu organizasyonun dünya çapında bir destan olduğunu belirten Arınç şöyle konuştu:

"Bizler gibi onlar da Türkiye'yi ve Türkçe'yi çok seviyorlar. İnanın her sene bu mevsimi dört gözle bekliyoruz. Bu cennet vatanı okyanuslar ötesinde hasretle düşünenler, bu ülkeye duyulan gurbetlikler var. Ama onlar olmasaydı bu güzellikler olmazdı. İnanın bu fedakarlıklar, çalışmalar olmasaydı her sene 10 bin kişi bu yarışmalara katılmak ve Türkçe'yi en güzel şekilde öğrenmek için uğraşmayacaktı."

BANGAİHA JOBE SİVAS'IN YOLLARINA DÜŞTÜ



İŞTE GECENİN YILDIZLARI

1. Grup: Pakistan'dan Muhammed Salman 'Bu Adam Benim Babam'

2. Grup: Türkmenistan'dan Eziz Küpceyev 'Mektebin Bacaları'

3. Grup: Şili'den Karina Vega Monsalve 'Hasretinle Yandı Gönlüm'

4. Grup: Mozambik'ten Bangaina Jose 'Sivas'ın Yollarına' 5. Grup: Pheanoukvannraingseymomy - Kamboçya 'Sabret'

PAKİSTANLI MUHAMMED, FATİH KISAPARMAK'I AĞLATTI



BU İŞİN ERKEĞİ KADINI YOK

Türkçe Olimpiyatları Vefa Ödülü Irak'ta öğretmenlik yapan ve MS hastalığı nedeniyle vefat eden Gülnar Ergüneş'in eşi Bülent Ergüneş'e verildi. Ödülü Ergüneş'e takdim eden Bülent Arınç, "Bu ödülü ilk defa hanımı vefat etmiş beyefendi ve çocuklarına veriyorum. Bu işin erkeği kadını yok. Bu işi herkes el birliği ile yapıyor. Allah gençlere rahmet eylesin" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder