9 Haziran 2009 Salı

Sevgi Diline Stadyum Yetmedi.


7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Anadolu etkinlikleri çerçevesinde Kayseri, ilk kez büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

Kayseri Kadir Has Stadyumu'ndaki programa vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Yoğun ilgi nedeniyle 33 bin kapasiteli stadyumun tribünleri dolunca futbol sahası da kullanıldı. 60 bini aşkın kişinin izlediği programı izlemek isteyenlerin bir kısmı tesis içinde yer kalmaması nedeniyle stadyuma giremediKayseri'deki, Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇE-DER) ile Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) tarafından düzenlenen olimpiyat Anadolu etkinlikleri, stada girmek için kapıda bekleyenlerin oluşturduğu izdiham nedeniyle bir saat geç başladı. Reha Yeprem'in sunuculuğunu yaptığı program Kongo Cumhuriyeti'nden gelen 5 yaşındaki Eunice Zumbu ile 4 yaşındaki kardeşi Lois'in, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere okumasıyla başladı. Hemen ardından ise İstiklal Marşı hep bir ağızdan söylendi. Öğrenciler ellerinde ülkelerinin bayrağı ve Türk Bayrağı ile birlikte stat içerisinde tur atarak katılımcıları selamladı, ardından sahneye çıktılar. Daha sonra 25 ülkeden toplam 150 öğrencinin katıldığı etkinlikte, şarkı, şiir, halk oyunları ve özel beceri kategorilerinde derece yapan öğrencilerin gösterileriyle devam etti.Enike ile Lois'in büyük ilgi gördüğü program da Gürcistanlı öğrenci Vana Dvalisvili 'Üzülme Anne' şarkısını söyleyerek katılımcılardan büyük alkış aldı. Stadyumu dolduran 60 bin kişi Vana Dvalisvili'nin 'Üzülme Anne' şarkısını tekrar söylemesi için uzun süre 'Bi daha' diye tezahürat yaptı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Türk okullarında eğitim gören Boşnak öğrencinin okuduğu 'Barış' adlı şiir, özel beceri dalında derece sahibi olan Kırgız öğrencinin, Kırşehirli halk ozanı Şemsi Yastıma'nın 'Memleket Hasreti' adlı şiirlerini okuması katılımlardan büyük alkış oldu. Sri Lanka'dan gelen ve 8 ay gibi kısa sürede Türkçe öğrenen ilköğretim 7. Sınıf öğrencisi Heşhanka, 'Neredesin Sen' adlı türküsü de seyredenlerin büyük alkışını aldı. Programın sonunda öğrenciler tekrar hep birlikte sahneye çıkarak son gösterilerini yaptılar.Programı izlemek için Kayseri'nin yanı sıra çevre illerden ve Anadolu'nun farklı şehirlerinden gelen birçok kişi de bulunuyordu. Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Sivas, Yozgat gibi illerden de erken saatlerde stadyuma gelen birçok insan 4 saat süren programın tamamını takip etti. Duygularını anlatmakta zorlandıklarını dile getiren katılımcıların hepsinin ağzından çıkan ortak kelimeler ise, ''Bu çocuklar, bizim, Anadolu'muzun bize özgü değerlerini konuşarak, söyleyerek, göstererek, bizim özümüze dönmemizi sağlıyorlar" şeklinde oldu.

TÜRKÇEYİ SEVDİREN ÇOCUKLARA TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

Program çerçevesinde 25 ülkeden gelen 150 öğrenci ve öğretmenlere Boydak Holding, Kayserigaz ve Tertip Komitesi tarafından hediyeler verildi. Öğrencilerin hediyelerini ise Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Milletvekilleri Yaşar Karayel, Ahmet Öksüzkaya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak verdi.Vali Mevlüt Bilici, öğrencilerin hediyelerini verdikten sonra yaptığı kısa konuşmada, organizasyonda, farklı ülkelerden birçok öğrenciye Türkçe'yi sevdiren ve onlara Türkçe öğretenlere teşekkür etti.Milletvekili Yaşar Karayel, düzenlenen programda duygulu anlar yaşadıklarını ifade ederek, "Ülkemizi binlerce kilometre uzaklarda temsil eden, ülkemizi bu öğrencilerimize sevdiren ve Türkçemizi onlara öğreten öğretmenlerimize teşekkür ediyor ve her zaman onların yanında olduğumuzu söylemek istiyorum" diye konuştu. Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Kayseri'de sevgili dili için gelenlerin, stadyuma sığmadığını anlatarak, kendilerini bu organizasyonda birleştiren ve farklı ülkelerde görev yapan fedakar, cefakar olarak nitelendirdiği öğretmenlere teşekkür etti.Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkçeyi konuşan farklı 25 ülkeden gelen 150 çocuğu izlemeye gelenlere teşekkür ederek, "Bizi burada buluşturan, ilk gittikleri zaman bin bir zorluklar yaşayarak eğitim veren, eğitim verirken de Türkçeyi bu ülkedeki çocuklara sevdirerek öğreten öğretmen arkadaşlarımı kutluyorum. Onlarla gurur duyuyoruz" dedi.Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, hazırlanan programa emeğe geçen herkesi kutladığını ifade etti. Boydak, stadyumu dolduranlarla birlikte yaşadıkları ortak heyecan olan sevgi dili Türkçeyi dünya çocuklarının konuşuyor olmasında emeği geçen öğretmenlerle gurur duyduklarını açıkladı.

KAYSERİ'DE OLİMPİYATLARA İLGİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR.

Kayseri'de ikinci kez Türkçe Olimpiyatları çerçevesinde program düzenlendi. Geçen yıl olimpiyatlarda halk oyunları dalında finallere ev sahipliği yapan Kayseri, Kadir Has Kongre Merkezi'ni kapasitesinin üzerinde doldurarak büyük ilgi göstermişti. 7 bin 200 kişilik kongre merkezinin salonunda tribünler dolunca insanlar saha içerisine alınmıştı. Yaklaşık 20 bin kişinin izlediği programda birçok insan kapıda kalmış ve dışarıya kurulan dev ekranlarda programı takip etmişti.Bu yıl, Türkçe Olimpiyatları çerçevesinde düzenlenen Anadolu etkinliklerini de beklenenden yüksek ilgi oldu. Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl kongre merkezinin yetersiz kalması nedeniyle stadyumda programın düzenlenmesini sağladı. Ancak 33 bin kişi kapasiteli stat da yetersiz kaldı. Tribünlerin tamamen dolduğu programa, aşırı ilgi olması ve insanların kapıda kalması nedeniyle yeşil zeminin üzerine seyirciler alındı. Yaklaşık 60 bin kişi programı izlerken birçok insan da yer kalmadığı için kapılardan geri dönmek zorunda kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder