3 Haziran 2009 Çarşamba

Kolombiyalı Genç Türkçe Öğretiyor...


Kolombiya'daki dil kursunda Türkçe öğrendi, şimdi kendisi Türkçe öğretiyor.
Dünyanın çeşitli diyarlarından Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Türkiye'ye gelen öğrencilerin hepsi birbirinden yetenekli. Geçen yıl olimpiyatlara katılan Kolombiyalı genç, bu sene Türkçe öğrettiği öğrencilerini yarışmaya getirmiş. Kırgız Erlan Satarov, Kırşehir şivesiyle de konuşmayı öğrenmiş. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın finaline geri sayım başladı. Bugün Bursa'da şiir yarışmasının şampiyonları belli olacak, yarın İstanbul'da şarkı dalında dereceye girenler açıklanacak. Ödül töreni ise 6 Haziran'da Ankara ASKİ Spor Salonu'nda düzenlenecek. Yarışmalarda ter döken birbirinden iddialı 700 öğrenci, ilginç hayat hikâyeleriyle dikkat çekiyor. Kolombiyalı Natalia Gomez'un azmi takdire şayan. Geçen sene 6. Türkçe Olimpiyatları'nda konuşma dalında gümüş madalya kazanan Natalia, bu yıl Türkçe öğrettiği öğrencilerini yarışmaya getirmiş. Başarılı genç, 2 yıl önce Kolombiya'daki Dil Merkezi'nde Türkçe öğrenmiş. Şimdi aynı yerde öğretmenlik yapıyor. Halen Kolombiya'da üniversite okuyan Natalia, öğrencisi Daniala Rueda'dan oldukça umutlu. Japon Chikako Kuroe'nin (19) hayatını, İran-Irak savaşında Türklerin Japonları kurtarmasını anlatan belgesel değiştirmiş. Japon televizyonunda yayınlanan filmden çok etkilenen Chikako, "Bir Türk'ü görür de onunla konuşamazsam, nasıl yüzüne bakarım?" düşüncesiyle Türkçe öğrenmeye karar vermiş. "Belgeseli izlerken gözümden yağmur geldi." ifadelerini kullanan öğrenci, "Bir Türk'üm" diyecek kadar Türkiye ve Türkçeyi seviyor. "Kaç kardeşsiniz?" diye soranlara ise öğretmeni Havva Bayram'ı da dahil ederek "4 kardeşiz." cevabını veriyor. Yarışmaya sunum dalında katılan Chikako'nun konusu, 'Türkiye'ye karşı kelimelere sığmayan sevgim.'

EN ÇOK ŞARKIDAKİ 'OF'LARDA ZORLANMIŞ.

Kamboçya'dan gelen Monyneath Lim, şarkı dalında yarışıyor. Okuması gerçekten büyük yetenek isteyen Türk sanat müziği parçası 'Sabret Gönül'ü seslendiriyor. Monyneath, şarkıyı çalışırken en çok 'of'larda zorlanmış. Bu konuda ne kadar dert yansa haklı. Çünkü şarkının bir yerinde tam 15 saniye boyunca 'of' çekiyor. Hafta sonu ve yarıyıl tatillerinde hep şarkısına çalışmış. Uluslararası Zaman Lisesi öğrencisi, okulda 'Türkçe şarkı öğrenme kulübü'ne devam ediyor. Türkiye'de üniversite okumak isteyen Monyneath, 30 civarında şarkı ve ezgiyi ezbere biliyor. Öğretmeni Vesile Kaplan ise Uzakdoğu ülkelerinin alfabesinde ü, ö, ş, ğ, ı harfleri bulunmadığı için Türkçe öğrenmenin çok zor olduğunu vurguluyor. Hocam Allah galiba sizi daha fazla seviyor! Senegal'de Yavuz Selim Koleji'nde okuyan Moussa Dabbo (16), yazma ve konuşma dalında yarışıyor. Moussa'nın ilginç bir anısı var. Öğretmeni Mehmet Akif Gümüş, bir gün derste Türkiye'deki depremlerden bahsetmiş. Afrika'da neden sarsıntı olmadığını sormuş. Öğrencilerinden 'fay hatlarının olmaması' gibi bir cevap beklerken, Moussa, "Hocam çünkü Allah bizi daha çok seviyor!" demiş. Ancak İstanbul'da camilerin ihtişamı, tarihî güzellikler ve Boğaz'ı görünce fikrini değiştirmiş. Şakacı genç, öğretmenine artık .
Hocam Allah galiba sizi daha fazla seviyor!

Senegal'de Yavuz Selim Koleji'nde okuyan Moussa Dabbo (16), yazma ve konuşma dalında yarışıyor. Moussa'nın ilginç bir anısı var. Öğretmeni Mehmet Akif Gümüş, bir gün derste Türkiye'deki depremlerden bahsetmiş. Afrika'da neden sarsıntı olmadığını sormuş. Öğrencilerinden 'fay hatlarının olmaması' gibi bir cevap beklerken, Moussa, "Hocam çünkü Allah bizi daha çok seviyor!" demiş. Ancak İstanbul'da camilerin ihtişamı, tarihî güzellikler ve Boğaz'ı görünce fikrini değiştirmiş. Şakacı genç, öğretmenine artık "Hocam Allah galiba sizi daha çok seviyor!" diye takılıyor.

Sarı ve siyah ırkın örnek arkadaşlığı

İlk gün biraz çekingen davranan, sadece kendi ülkelerinden gelen arkadaşlarıyla birlikte olan öğrenciler, ilerleyen günlerde çekingenliklerini atarak farklı milletlerle arkadaşlık kurmaya başladı. Belaruslu Sviatlana Khrapova ile Güney Afrikalı Xolo Songca da bu öğrencilerden. Belarus Dostluk Kültür Merkezi'nde Türkçe öğrenen Sviatlana, taç takılı yerel kıyafetiyle büyük ilgi topluyor. Fethullah Gülen'in 'Sıkılsın' şiirini seslendiren genç kız, bugünkü finallerde iddialı. Belaruslu Enna Vaitovich ise 'Veda Busesi' adlı şarkıyı büyük bir ustalıkla seslendiriyor. Güney Afrika Yıldız Koleji öğrencisi Xolo, Faruk Nafiz Çamlıbel'in 'Çoban Çeşmesi' adlı şiirini okuyor. Madagaskarlı Haqual Tovondraing de sarı ve siyah ırkın arkadaşlığına katkı yapıyor. Kırgız Erlan Satarov ise Kırşehirli Ozan Şemsi Yastıman'ın 'Memleket Hasreti' şiiri ile yarışıyor. Şiirini Kırşehir şivesi ile okuması dikkat çekiyor. Öğretmeni İsa Kaymaz, "Erlan'ı arayıp 'neredesin' dediğimde; önceden 'geliyorum' diyordu; artık 'geliyom' diyor. Sanırım, Türkçeyi Kırşehir şivesi ile konuşmaya başladı." ifadelerini kullanıyor.
Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder