5 Haziran 2009 Cuma

Bu Köprü Çok Farklı.

Eşzamanlı gerçekleşen ve sevinçten dudak uçuklatan, sivil toplumumuzun çok önemli iki çalışması,ülkemizin geleceğine dair bütün karamsar bakış açılarını bir çırpıda silip attı.

Bunlar, 7. Türkçe Olimpiyatları ve TUSKON Dünya Ticaret Köprüsü programları.

İşin doğrusu bu iki çok önemli etkinlik,ülkenin mayınlı gündemi ve hala çözüm bekleyen temel meseleleri üzerine yapılan tartışmalar nedeni ile hak ettiği ilgiyi göremedi.
Ve her iki programında bu toprakların geleceği için nasılbir enerji ve sinerji vaad ettiğini daha henüz kestiremedik.
Ayrıca geleceğimize yansıması itibarı ile sosyal,kültürel,ekonomik ve uluslarası ilişkiler anlamında her iki organizenin tahlilini yapmadık.
Kısa zamanda bunu yapacak gibide görünmüyoruz aslında.

TUSKON’un düzenlediği program, bu günlerin en bilinen üzerinde en fazla ahkâm kesilen “kriz” fobiasının nasıl alt edileceğinin işaretlerini fazlası ile taşıyor.

Kısa adı TUSKON olan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunca düzenlenen Başbakan Erdoğan ve Bakan Zafer Çağlayan tarafından hükümet adına hazır bulunulan açılış toplantısı hala devam ediyor.

2000’i aşkın, farklı kıta ve ülkelerden gelen işadamlarının birçoğu belki de hayatlarında ilk defa Türkiye ile temas etme fırsatını yakalamış olmuşlar.

Üretim kapasite ve kalitesi bir hayli yüksek, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasına girmiş bir Türkiyeyi bizim içinde yeni olan coğrafyalara taşımak çok önemli olsa gerek.

En az o kadar önemli olan bir hususta şu.

Türkiye tarafından bu toplantıya katılan işadamı profili ülkemizde kobi denilen küçük ve orta ölçekli üreticiler.

Zaten dış ticaret yapan ve ürettiğini satabilme kapasitesi olan firmalardan çok, üretme kapasitesi olan ama pazar noktasında sıkıntı çeken girişimciler.

Dışarıya çıkma noktasında cesarete ihtiyacı olan girişimciler.

Neyi nasıl yapacakları konusunda yol ve yönteme ihtiyacı olan girişimciler.

Evet bu kitleye, başarıya giden yolda bir motivasyon olma ve inanma noktasında inanılmaz bir organizasyon Dünya Ticaret Köprüsü.

Bu köprü elbet kolay kurulmamış.

Şöyle bir bakınca olan biteni görüyorsunuz.

TUSKON daha önce bölgesel bir çok ticaret köprüsü programı gerçekleştirmiş.

Bu günkü manzara bu alt yapının bir sonucu.

Bu organizasyon için şu rakamlar çok önemli.

Latin Amerika 100.

Afrika 600

Asya/Pasifik 350.

Kuzey Amerika 100.

Avrupa 350.

Avrasya 250.

Avrupa 350.

Evet, bu kadar kişi bu kadar farklı coğrafyalardan çıkıp gelmişler.

Dini, dili ve rengi olmayan paranın sesine kulak verip, çeyrek asır öncesine kadar tarım toplumu olan bir ülkenin kendi ihtiyaçları adına nelere talip olabileceğini görüyorlar.

Ve keşfediyorlar.

İnsanımızı.

Kültürümüzü.

İş ahlakımızı.

Üretim gücümüzü.

Teknolojimizi.

Ticarete sadece alış-veriş ilişkisi şeklinde bakmamak lazım geldiğini, ticaretin kendi içinde iyi değerlendirilebildiği takdirde barış ve diyalog yolunda önemli işlevleri olabileceğini sosyal bilimciler ifade ediyorlar.

Bölgesi ile birlikte kendi içinde barış ve huzurun tesis edildiği bir ülke olmanın yolu güçlü ve dünyaya açık bir ekonomi ile mümkün.

Günümüz dünyasında iç kaynaklar ve unsurlar ile güçlü olmanın reçetesi daha yazılmadı.

Tek reçete, bütün dünyayı ticari noktada hedefe almak ve imkânsız yoktur deyip yollara düşmek.

Çok değil 15–16 yıl önce imkânsız yoktur deyip okul açmak için yollara düşenler, beraberinde ki bazen okul velisi, bazen bürokrat, bazen akademisyen, bazen işadamı dostları ile Anadolu yollarına düşmeye başladılar.

Aslında toplantıda Sayın Bakan Zafer Çağlayan tarafından da ifade edildiği gibi "bu okullar çok önemli" sözü ilk bakışta “ne gibi bir alakası var ticari bir faaliyet ile okulların” sorusunu sorduruyor.

Ama bu büyük organizasyonun arkasında ki önemli yapıcı güçlerden biride bu okullar.

Ülkemiz adına farklı dünyalarla ile ilk buluşma ve tanışma kısaca, ülkemiz adına ilkler hep bu okullar ile başladı ve devam ediyor.
TUSKON,T.C Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı ve diğer kurumlara ise bu hazır networkü kullanmaktan başkaca bir şey kalmıyor işin doğrusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder