1 Haziran 2009 Pazartesi

TÜRKÇE BAYRAMINDA COŞKU SÜRÜYOR

Kültür Şöleni hayran bıraktı

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında Altınpark'ta gerçekleşen Kültür Şöleni izleyenlerin büyük beğenisini çekti.

Ankara ve çevre illerden gelen vatandaşlar, ülke tanıtım stantlarına büyük ilgi gösterdi. Öğrencilerin yeteneklerini sergilediği ve ülkelerini tanıttığı stantlarda, vatandaşlar fotoğraf çektirmek için birbiri ile yarıştı.

Endonezyalı ekibin sergiledi Burdur yöresi halk oyunları, Sırbistanlı öğrencilerin seslendirdiği 'Bu dünya hepimizin' adlı şarkının da aralarında bulunduğu tüm gösteriler, büyük beğeni topladı. Bazı vatandaşların, öğrencileri ayakta alkışladığı görüldü. Anfi tiyatroda yer bulamayan çok sayıda kişi ise parkın içine kurulan dev ekran ile gösterileri izleyebildi.

Kırıkkale'den çocuğu ile birlikte Kültür Şöleni'ne gelen bir vatandaş, "Sizi buraya getiren nedir?" sorusuna, "Yalnızca merak" cevabını verdi.

Şölene 3 aylık bebeği ile gelen bir başka kişi ise gülümseyerek, "Ya bebeği de getirecektik ya da gelemeyecektik. Geldik. O da halinden çok memnun görünüyor." diye konuştu.

Vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında çok duygulandıklarını, gurur ve mutluluğu bir arada yaşadıklarını dile getirdi.(CİHAN)

AFRİKALI SONGCA FENERBAHÇE FANATİĞİ

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na Güney Afrika'dan katılan Xolo Songca Fenerbahçe fanatiği.

"Ben Fenerliyim. Kanım sarı ve lacivert." diyen Songca, Türkcell Süper Lig'de Beşiktaş'ın şampiyon olmasını, "Beşiktaş şampiyon oldu, ne yapalım. Gelecek sene daha güzel oynayacağız, söz veriyorum." şeklinde değerlendirdi.

Xeolo Songca, Fenerbahçe ile geçen yıl tatil için geldiği Türkiye'de tanışmış. Güney Afrika'da arkadaşları ile birlikte Fenerbahçe'nin maçlarını seyreden Songca, ülkesinde takımını tanıtmaya çalışıyor.

Songca, gelecekte futbolcu olmak istediğini ve amacının Fenerbahçe'de oynamak olduğunu ifade etti.

Rahatsız olduğu için dün Fenerbahçe-Trabzonspor maçının sadece bir kısmını seyredebildiğini kaydeden Songca, maçı 2-1 Fenerbahçe'nin kazanmasına sevindiğini kaydetti.

Öte yandan, Songca Türkçe Olimpiyatları kapsamında Altınpark'ta düzenlenen Kültür Şöleni'nde yerel kıyafetleri ile ziyaretçilerin yoğun ilgisini topladı.

Çok sayıda ziyaretçi ile fotoğraf çektiren Songca, "Şu ana kadar kaç kişi ile fotoğraf çektirdin?" sorusuna, "Hatırlamıyorum. Dün gece gözlerim ağrıyordu ama şimdi iyiyim." diye cevap verdi. (CİHAN)

115 ÜLKENİN KATILDIĞI KÜLTÜR ŞÖLENİ DÜZENLENDİ

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneğince düzenlenen, ''7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları''nda çeşitli gösteriler sunuldu.

115 ülkeden öğrencilerin katıldığı Altınpark'taki etkinlik, Fransa'dan Sandrine Sayed'in ''Sen Ağlama'' parçasını Türkçe seslendirmesiyle başladı.

Litvanya ekibinin yöresel halkoyunlarının ardından sahne alan Kenya'dan Abdül Cebbar, ülkesindeki doğal yaşama ilişkin komedi gösterisi sundu.

Bangladeşli Fazana Samia, ''Arda Boyları'' türküsüyle izleyenlerden büyük alkış alırken, Sudan'da yaşayan Merve Baştürk de ''Şimdi Tam Vakti'' isimli şiiri seslendirdi.

Etkinliğe Sırbistan'dan katılan Nikola Maystroviç, davul ve saz eşliğinde ''Bu Dünya Bizim Kirletmeyelim'' parçasını okudu.

ABD'li Andrew Glass'ın ''Gel Gör Beni Aşk Neyledi'' adlı eseriyle beğeni topladığı program, çeşitli ülkelerden gelen katılımcıların sunumlarıyla devam edecek.

TÜRKÇE BİR GÜN DÜNYA DİLİ OLACAK

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Türkiye'de bulunan 115 ülkeden 700 katılımcının çoğunluğunu oluşturan çocuklar ve gençler, tam bir Türkiye ve Türkçe sevdalısı... Misafir öğrenciler, Türkçenin bir gün mutlaka ''dünya dili olacağı'' görüşünü dile getirdi.

Olimpiyatlar için Türkiye'de bulunan ve çalışmalarını Ankara'nın Kızılcahamam'daki Asya Termal Tesislerinde sürdüren bir grup öğrenci, Türkçeye ve Türkiye'ye ilişkin duygu ve düşüncelerini AA muhabirine anlattı.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Yahya Kemal Koleji'nde okuyan 16 yaşındaki Artan Süleymani, iki ülkenin kültürel ve ekonomik olarak çok yakın olduklarını belirterek, ''Bizi birbirimize bağlayan birçok ortak nokta var. Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Manastır kentinde okumuş. Ünlü Türk şairi Yahya Kemal Üsküp'te doğmuş'' dedi.

Türkiye'deki tarihi eserlere hayranlığını dile getiren Süleymani, Ayasofya, Sultanahmet Camisi, Topkapı ve Dolmabahçe saraylarını çok beğendiğini dile getirerek, ''Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı Makedonya'daki Türk eserlerinin başında gelen Taş Köprü, Üsküp'ün simgesidir. Bu köprü, iki kültürü birbirine bağlıyor'' diye konuştu. Süleymani, Yavuz Bülent Bakiler'in ''Anadolu Acısı'' şiirini okudu.

-OOTİNA'DAN ''GÜLÜMSE ANNE'' YORUMU-

Daha önce Birmanya ve Burma olarak da bilinen Myanmar'daki bir kolejin 9. sınıfında okuyan 15 yaşındaki Thu Zar Oo Tina ise duygularını şöyle dile getirdi:

''Türkçe ilginç bir dil. Türkiye'nin insanlarını ve yemeklerini seviyorum. İnsanlar çok sıcak, Türk yemekleri çok güzel. Murat Başaran'ı 'Gülümse Anne' şarkısını çok seviyorum.''

Tina, Başaran'ın ''Gülümse Anne'' şarkısını, coşkuyla seslendirdi.

-YAZICIOĞLU'NUN ''ANAMA MEKTUP'' ŞİİRİNİ GÖZYAŞLARIYLA OKUDU-

Kazakistan'da Kazak-Türk Lisesi 9. sınıfta okuyan 16 yaşındaki Gül Sara Jaylavbegkızı, ülkesindeki kadınların geleneksel kıyafeti ile dikkat çekti. Soy isminin Türkçedeki ''yayla''dan geldiğini ifade eden Jaylavbegkızı, Dursun Ali Erzincanlı'nın ''Sana muhtacız'' şiirini coşkuyla seslendirdi. Jaylavbegkızı, Türk insanlarının çok samimi ve güler yüzlü olduğunu ifade etti.

Gül Sara, helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun şiirlerinden de etkilendiğini söyledi.

Kazak genç kız, Yazıcıoğlu'nun ''Bugün 8 Mayıs, 'Anneler Günü'/Hatırlanıp kucaklanıyormuş anne ve sevgi/Kalplerde şefkatle tam koca bir gün/Hatırlanıp kucaklanıyormuş anne ve sevgi/Ben seni bugün hatırlamadım anne'' dizeleriyle başlayan ''Anama mektup'' adlı şiirini, göz yaşlarıyla seslendirdi.

-ATASÖZLERİ DE AYNI-

Bir başka Kazakistanlı, 16 yaşındaki Kazak Türk Okulu öğrencisi Gülnur Asan ise şöyle konuştu:

''Ata yurdu ülkeden geldim. Dil bilgisi kategorisinde olimpiyatlara katılıyorum. Büyüyünce matematik öğretmeni olmak istiyorum Buraya gelince Türk mutfağını, özellikle tatlılarını çok beğendim. Baklava, şeker pare, pişmaniye... Futbolcu Hakan Şükür'ü tanıyorum. Okulumdaki Ayşe ve Sema hocam çok dost canlısı onları çok seviyorum.''

İki ülkenin dillerindeki birçok sözün aynı olduğunu, atasözlerinin bile benzeştiğini ifade eden Asan, ''Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al'' atasözünün Kazakistan'da ''Anasına karak kızını al, atasına karak bezini al'' olarak ifade edildiğini söyledi. ''Ay yüzlüm'' adlı eseri seslendiren Gülnur Asan, Türkçe Olimpiyatlarını düzenleyen herkese şükran duyduğunu söyledi.

Kolej öğrencisi 13 yaşındaki Beninli Elhacı Mamdo Mboo da ''Türkçeyi çok seviyorum. Çünkü insanlar çok nazik ve arkadaşçalar'' dedi.

-''TÜRKÇE İLGİNÇ BİR DİL, MATEMATİK GİBİ...''-

Tanzanya'nın Zanzibar Adası'ndan gelen ve ülkesindeki bir kolejde okuyan 15 yaşındaki Natasha Said ise ''Türkiye'yi çok seviyorum. Türkçe çok ilginç bir dil. Matematik gibi, her şeyin formülü var. Türkiye'yi çok seviyorum çünkü insanlar çok sıcak ve iyiler. Türkler çok çalışkanlar. Türk yemekleri çok nefis. Özellikle de baklava'' dedi.

Olimpiyatlara dil bilgisi ve şiir kategorisinde katılacak olan Said, Türkçe'nin dünyada en çok kullanılan dil olacağını belirterek, ''Türkçe dünya dili olacak'' dedi.

İpek Nevzat da Irak'ın kuzeyindeki özel bir kolejde okuyor. ''Bizim ülkemizde Türkmenlerin konuştuğu Türkçe ile Türkiye'deki Türkçe arasında çok az fark var'' diyen Nevzat, ''Ben seni görmeden sevdim'' adlı şiiri seslendirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder