31 Mart 2009 Salı

Hollanda Mektupları (II)

GURBET DEĞİL BU ELLER BİR YURT´

Şair Ahmet Mahir Pekşen’ın bir nefis şiiri vardı:

Gördüm gurbet değil bu eller, bir yurt
Ezan’ı ya Bilal okur, ya Davut
Esen rüzgâr kâh Van kokar, kâh Bayburt

Ezan dersin, ürperen öz burdadır
Bayrak dersin, ağlayan göz burdadır...

diye başlar ve uzun mısralarla yurtdışındaki vatandaşlarımızın vatan hasretini gidermeye çalışırdı.

O yıllarda Hollanda’nın, Almanya’nın, Avusturya’nın bizimkiler için bir "yurt" sıcaklığında olduğunu düşünemezdik, ama bu ve benzeri deyişlerle kendimizi teselli ederdik.

Bu gidişimde gördüm ki, Avrupa ülkelerindeki vatandaşlarımız camileri, ezanları, içinde her türlü eğitimin yapıldığı kültür merkezleri, milli ve dini günlerdeki kültürel etkinlikleri ile bulundukları ülkelerde adeta bir Türkiye ortamı oluşturmuşlar..

Çankırılı, Kastamonulu, Erzurumlu, Adıyamanlı yetkin Türk vatandaşlarının yerli insanlar gibi mahalli şartları kullanarak teşkilatlanmaları; ülkedaşlarının önüne düşerek, bir yabancı memleketi kendileri için de yaşanır kılmaları, doğrusu inanılması zor bir mutlu gelişme..

Öyle inanılması zor bir durum ki, ülke çapında ve uluslararası Türkçe olimpiyatları; şiir okuma-yazma yarışmaları; Kur’an okuma müsabakaları; Çanakkale Şehitlerini Anma günleri; 23 Nisan, 29 Mayıs etkinlikleri; Kutludoğum haftaları ... her ülkede, her şehirde biteviye peşi peşine anılıyor, kutlanıyor..

Sünni-Şii, Türk-Kürt mezhep ve etnik köken farkı olmaksızın.. Olur mu?. Olmuş, oluyor.. Daha neler oluyor!.

Hollanda’ya gelmeme vesile olan Eindhoven Şii/Caferi Türk toplumu, Sünni din adamları ve cemaatinin de katıldığı "Vahdet Haftası" etkinlikleri cümlesinden olarak bir de "Umre" çekilişi gerçekleştirdi.

Aynı hafta içerisinde Almanya’nın Moers kentinde Diyanet İşleri´ne bağlı Kocatepe Camii Eğitim Merkezi açıldı. Açılışa Düsseldorf Başkonsolosu ve Türk yetkililer yanında Alman Federal milletvekili, Belediye Başkanı ve Alman yetkililer de katıldılar.

Keza aynı günlerde Düsseldorf’ta "Çanakkale Şehitlerini Anma Günü"; Baden bölgesinde 5 ayrı yerel derneğin katılımıyla "Şehitler Günü"; Karlsruhe, Ettlingen ve Pforzheim’de "Peygamber Efendimizin Doğum Günü"; Kreuzlingen ve çevresi Türk okulları aile birlikleri tarafından ortaklaşa "Kahramanlık Günü"; Karlsruhe’de "Müdürler Yemeği"; Hessen’de uluslararası Türkçe olimpiyatları ödül töreni; Hannover’de "İstiklal Marşı Okuma Yarışması"; Nürnberg’de 18 Mart etkinlikleri; Stuttgart’ta çocuk yaştaki müezzinler arasında "Ezan Okuma" yarışması; Norderstedt’de "Türk Yaşlılar Haftası"...

Sizi yorduğumun farkındayım. Bunlar benim ulaşabildiklerim. Aynı hafta içerisindeki bu bereketi yıl içerisine yayınız ve Ahmet Pekşen’in haklı olup olmadığına karar veriniz.

Bir büyük kültürün ve derin tarihin varislerine yakışan da bu değil mi?..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder