Türkçe Bayramı Başladı
On dört gün boyunca tüm ülkede bayram havası estirecek, 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları dün başladı. İstanbul Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki tanıtım toplantısına, 115 ülkeden Türkçe sevdalısı 700 öğrencinin yanı sıra Prof. Dr. Mehmet Sağlam, sanatçı Erhan Güleryüz ve ünlü oyuncu Hasan Kaçan da katıldı. Kırgız gençlerin kolbastı oynadığı programda, Afrikalı öğrencilerin sergilediği Ekmek Teknesi dizisinin sevilen karakteri Heredot Cevdet taklidi büyük beğeni topladı.
Sunuculuğunu geçen yılın finalistlerinden Tacikistanlı Suman Kurbanova'nın yaptığı törende konuşan Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, kendi ülkelerinde yapılan olimpiyatlarda 10 bin kişi arasından seçilen öğrencilerin, Ankara, İstanbul ve Bursa'da finallere katılacaklarını söyledi. Gençlerin daha sonra Kayseri, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Erzurum'u da gezerek hünerlerini sergileyeceklerini kaydetti. TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Sağlam, olimpiyatın amacını ise şu sözlerle açıkladı: "Daha çok insan Türkçe öğrensin, daha çok insan sevgi ve barışta, bilim ve sanatta bir araya gelsin. Daha çok insan, devlet adamları tarafından Türkçe öğrenmeye teşvik edilsin." Türkçe Olimpiyatları Medya İletişim Koordinatörü Halit Soylu da öğrencilerin bugünden itibaren Ankara Kızılcahamam'daki Asya Termal Tesisleri'nde kampa gireceğini aktardı. 2 Haziran'da Bursa'da şiir yarışmasının finalinin, 3 Haziran'da İstanbul'da şarkı yarışmasının finalinin yapılacağını belirtti. Ödül töreninin ise 6 Haziran'da Ankara ASKİ Spor Salonu'nda gerçekleştirileceğini bildirdi.
Jüri üyesi Erhan Güleryüz ise dünyada 250-300 milyon insanın Türkçe konuştuğunu vurgulayarak, "Türkçe, sevgi dilidir. Sevgiyi hissetmeniz için Türk dili yeterli olacaktır." ifadelerini kullandı. Oyuncu Hasan Kaçan da özellikle aşkı anlatmak için Türkçeden daha güzel bir dil olmadığını dile getirerek, "Gönül kelimesinin tam karşılığı, hiçbir dilde bulunamadı." dedi.
MİNİATÜRK'TE EĞLENCELİ BİR GÜN
Toplantıda Nijeryalı Halliru Faruk ve arkadaşı, Heredot Cevdet tiplemesini canlandırdı. Tacikistanlı Madina, Candan Erçetin'in 'Melek' adlı şarkısını, Nijeryalı bir genç, Âşık Veysel'in 'Benim sadık yarim kara topraktır' eserini okudu. Gösterilerin ardından öğrenciler Miniatürk'e düzenlenen gezide eğlenceli bir gün geçirdi. ZAMAN
28 Mayıs 2009 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder