17 Nisan 2010 Cumartesi

Amerikalı Gençlerden Kolbastı

HOUSTON/TEKSAS - Raindrop Türkevi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen olimpiyatlar, Houston'un önemli merkezlerinden Hobi Gösteri Sanatları Merkezi'nde yapıldı.

Olimpiyatların sunuculuğunu, programın televizyonda da gösterilmesi nedeniyle Anadolu'nun yöresel kıyafetlerini giyen FOX TV spikerleri üstlendi.

Teksas Finali

Programa, Türkiye'nin Houston Başkonsolosu Akil Öktem, Başkonsolos Yardımcısı Ali Fındık, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, AK Parti milletvekilleri Haydar Kemal Kurt, Mustafa Kabakçı, Mehmet Emin Ekmen, Yılmaz Tunç'un yanı sıra Houston Belediye Başkanı Annise Parker, ABD Temsilciler Meclisi milletvekili Al Green ve Teksas eyaletinin Temsilciler Meclisi milletvekili Alma Allen katıldı.

Houston Belediye Başkanı Parker, Türk toplumunun kente entegrasyonunu takdir ettiğini ve bu programla, "dünyanın en eski kültürlerinden birini" kutlama fırsatı bulduklarını kaydetti.

ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Teksas milletvekili Green de, dünyada milyonlarca insanın Türkçe konuştuğuna dikkati çekerek, "Türk diasporası sadece Türkiye'ye değil, hepimize Türkiye'nin kültürünü anlamamızda yardımcı oluyor" dedi.

Amerikalı Öğrencilerden Kolbastı ve Sakarya Şiiri

Olimpiyatlarda, Teksas'taki 14 şehrin yanı sıra Oklahoma, Mississippi, Kansas, Louisiana ve Arkansas eyaletlerinde Türkçe dersi veren okullardan gelen öğrenciler yarıştı.

Olimpiyatlarda öğrenciler, şarkı, şiir, yetenek, resim, folklor, dil ile ülke tanıtımı olmak üzere 7 kategoride hünerlerini sergilerken, seyirciler de ellerindeki Türk, ABD ve Teksas bayraklarıyla yarışmacılara destek verdi. Yarışmada, Jacqueline Mata adlı öğrencinin "Bir Yangının Külünü", Amanda Castillo'nun Candan Erçetin'in "Annem" ve Ashley Bardin'in "Haydi Anadolu" parçalarını söylemeleri ile Joanna Mendoza'nın "Elif'in Kağnısı", Dante Villanueva'nın "Sakarya" şiirlerini okuması özellikle ilgi çekti. Yarışmanın finalinde birinci, ikinci ve üçüncüler ile onur ödülleri sahiplerini bulurken, "The Talent Show" grubunun beceri dalında birinciliği aldığı "Kolbastı"yı oynama tarzları olimpiyatlara damgasını vurdu. Programın sonunda tekrar "Kolbastı" oynayan gençler, Türk ve ABD bayraklarını açtı.

"Türkçe Öğrenmeye Büyük İlgi Var"

Başkonsolos Öktem, olimpiyatları Türk-Amerikan ilişkilerine katkıda bulunması ve ikili ticari ile kültürel yakınlaşmada etkili olması açısından önemli bulduğunu söyledi.

Öktem, "Çok güzel ve etkili bir program oldu. Yabancı öğrencilerin çok güzel Türkçe konuşması, Türk folklorunu yakından icra etmeleri bizim için övünç kaynağı. Teksas gibi bu kadar uzak bir eyalette mükemmel bir organizasyon oldu" dedi.

"Dünyanın En çok Konuşulan Dillerinden Olacak"

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil de düşüncelerini, "İlerde göreceğiz ki Türkiye'de dünyanın yüzlerce ülkesinden gelen çocuklarımız hep beraber yarışacaklar. Bu insanlar, Türk dostu olacaklar, milletimize dost olacaklar. İnşallah 21. Yüzyılın ikinci yarısına kavuştuğumuzda da Türkçenin dünyanın en çok konuşulan dillerinden birisi olacağını hep beraber görürüz" sözleriyle dile getirdi. Bu tür etkinliklerle yurt dışındaki insanlara hem Türkçenin hem de Türk kültürünün öğretildiğini ifade eden Pakdil şunları söyledi: "Şunu gördük ki yabancı milletten bir insanın türkümüzü söylemesi, nesir alanında yazılar yazması çok mühim. İzlediğimiz 'Kolbastı' ancak bizim çocuklarımızın da bu kadar güzel oynayabileceği şekilde bize gösterildi.

"Dünyayı Yalanlarla Aldattılar"

Bizlerle tanıştıkça bizi daha yakından tanıyorlar ve gerçekleri öğreniyorlar. Dünyayı yıllarca yalanlarla aldattılar, hep yalan söylediler, hakkımızda yapmadığımız, etmediğimiz şeyler söylendi. Biz bunlara hep dudak büküp geçtik, ama gördük ki başka kısım insanlar siz doğruları söylemediğiniz zaman, o yalanlarla iftira, bir müddet sonra söylenen yanlışlar, eksiklikler, yalanlar doğru gibi kabul ediliyor ve bunları da telafi etmek çok zor oluyor. Biz bugün bu imkanı elde etmiş olduk. Bundan dolayı çok gururluyum, çok mutluyum."

2 Bin 650 Kişi İzledi

Olimpiyatları düzenleyen Raindrop Türkevi Başkanı Mehmet Okumuş da, olimpiyat eyalet finallerini yaklaşık 2 bin 650 kişinin izlediğini söyledi.

Kurumun 14 şubesinde Türkçenin yanı sıra yemek kursu gibi faaliyetler düzenlediklerini belirten Okumuş, olimpiyatların bunların bir meyvesi olduğunu kaydetti. Okumuş, bu programların Türk dili, tarihi ve Türkiye'nin tanıtımında önemli işlev göreceğini ifade etti.

Geçen yılki yarışma kapsamında Türkiye'ye gelen öğrencilerin Beyazıt Öztürk'ün programına katıldığını örnek veren Okumuş, öncelikle öğrencilerin Türkçesini daha çok geliştirmek istediklerini, bu nedenle dereceye girenlerin Türkiye'deki yarışmaya gelecek yıl katılacağını bildirdi. Okumuş, "şarkıların bilerek mi hareketli seçildiğine" yönelik soru üzerine, seçim yaparken böyle bir kıstası gözetmediklerini söyledi. Okumuş, olimpiyatlar ve Türkçe eğitimi konusunda da Teksas'taki ailelerden olumlu geri dönüş aldıklarını dile getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder