3 Nisan 2011 Pazar

Türkçe Olimpiyatları, Kazak üniversitelerine örnek oldu

Türkçe Olimpiyatları, Kazak üniversitelerine örnek oldu


Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Kazakistan'daki üniversitelere de örnek oldu. Kazak-Türk Eğitim Vakfı'na (KATEV) bağlı Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkçe Olimpiyatları büyük ilgi gördü.


Türkçe'yi sevdirmek ve Türkçe öğrenimini teşvik etmek, Türkçe öğrenimini zevkli ve eğlenceli hale getirmek, Türk müziğini tanıtıp sevdirme, görsel ve sanatsal kabiliyetleri ortaya koyma, kültürlerarası diyalog köprüleri oluşturma ve Kazakistan'da Türkçe öğrenen öğrenciler arasından başarılı olanları seçerek ödüllendirmek amacı ile tertiplenen olimpiyatlarda yarışan öğrenciler de oldukça heyecanlı oldukları gözden kaçmadı.


Bu sene birincisi düzenlenen üniversitelerarası Türkçe Olimpiyatlarında şiir, şarkı ve özel yetenek başta olmak üzere altı kategoride yapıldı.


Olimpiyatlara Süleyman Demirel Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi damgasını vururken şiir dalında Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Aygerim Tölepbergen ve Abay Pedegoji Üniversitesi'nden Marjan Kerembekova birinciliği paylaştı.


Şarkı dalında yine Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Candos Sağınışov, birinci olurken, ikinciliği Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden Davrannazor Begnezarov, üçüncülüğü ise yine Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Ayzat Karaşaşov aldı.


Olimpiyatlara Türkiye'nin Eğitim Müşaviri Dr. Kadir Çetin, Kazak-Türk Liseleri Genel Müdürü Abdurrahman Sel, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Mesut Akgül, Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezi (TÖMER) öğretmenler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Kapanış töreninde bir konuşma yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Mesut Akgül, dil bilmenin bir evrensellik olduğuna dikkat çekerek, dil bilmekle ülkeler arası ilişkilerin her alanda en üst düzeyde gerçekleşeceğinin altını çizdi.


Ödül töreninde konuşan Türkiye'nin Kazakistan Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Kadir Çetin ise "Türkçe sevgi, dostluk ve barış dili olarak günümüze damgasını vurmuştur." diyerek, bu sene birincisinin yapıldığı bu organizasyonu diğer kurumlarla işbirliği içinde gerçekleştirdikleri için SDÜ Rektörü ve Tertip Komitesinde görev alan yetkilileri tebrik etti.


Büyükelçilik olarak bu tür organizasyonları çok önemsediklerine dikkat çeken Çetin, sözlerine şöyle devam etti: "İletişim ağının uzakları yakın ettiği günümüz dünyasında yabancı dil öğrenmek bir zorunluluk oldu. Onun için aslında en başta ben burada yarışan, dereceye giren-giremeyen bütün öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Çünkü onlar Türkçeyi öğrenmeyi tercih etmeselerdi, biz bugün burada böyle bir organizasyonu yapamazdık."


Öte yandan programda Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerin oynadığı kolbastı ve Almatı Kazak- Türk Kız Lisesi öğrencilerinin oynadığı halk oyunları davetliler tarafından büyük alkış aldı.


Zaman


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder