3 Nisan 2011 Pazar

Amerikalı anne: Kızım anadilinden daha çok Türkçe biliyor

Amerikalı anne: Kızım anadilinden daha çok Türkçe biliyor

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Amerika'dan Türkiye'ye gidecek finalistler önceki gün başkent Washington DC'de düzenlenen muhteşem bir organizasyonla belli oldu.

Yabancı dil şarkı yarışmasında Ajda Pekkan'da 'Hoş gör sen aldırma' parçasıyla birinci olan Vieanaire Sagero'nun annesi Jerono P Rotich, "Muhteşem bir gece oldu. Biz Kenyalı bir aileyiz ama kızım kendi dilinden daha çok Türkçe biliyor." dedi. Kuzey Carolina'dan yarışmaya katılan Sagero, ''Birinci olduğuma inanamıyorum. Hala şoktayım. Kasım ayından bu yana şarkı üzerinde çalışıyorum. Şarkıyı öğretmenlerim Davut Bozkurt ve Çağrı Kahraman ile birlikte seçtik. Sözleri ezberlemek zor olmadı ama doğru telaffuz etmek için çok uğraştım." diye konuştu.

Woodson lisesi konser salonunda gerçekleşen 3. Türkçe Olimpiyatları Washington DC finalini yaklaşık bin 300 kişi izledi. Türk-Amerikan Dostluk Derneği (ATFA) ve Orta Atlantik Türki-Amerikan Dernekler Federasyonu (MAFTAA) tarafından organize gecede yeteneklerini sergileyen onlarca Amerikalı genç; 3 saat boyunca konuklara unutulmaz anlar yaşattı.

Törenin açılış konuşmasını yapan MAFTAA başkanı Mahmut Yeter, Türkçe'nin 250 milyondan fazla insan tarafından konuşulduğunu ve her geçen gün artan bir öneme sahip olduğunu kaydetti. Yeter, "Orta Atlantik Bölgesinde 13 şehirdeki kültür merkezlerin de Türkçe öğretiyoruz. Türkiye ile ABD arasındaki daha güçlü bir ilişki için çalışıyoruz." diyerek salondan büyük alkış aldı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile eşi Fügen Tan'ın da katıldığı olimpiyatlarda Washington çevresindeki 7 eyalette elemelerden geçen 12-18 yaş grubu arasındaki öğrenciler, şarkı, şiir ve halk oyunları dalında finalde yarıştı. Minik öğrencilerin "Öğretmenim canım benim" şarkısıyla açılışı yaptığı yarışmada, en çok ilgi gören halk oyunları dalı oldu. Yarışmada, Türk ve Amerikalı öğrencilerden oluşan ekipler, Burdur, Adana ve Karadeniz havalarında hünerlerini gösterirken, özellikle Karadeniz grubu, kemençenin ritmiyle salonu coşturarak birincilik koltuğuna oturdu.

"TÜRKÇE ÇİN'E KADAR SİZİ YARI YOLDA BIRAKMAZ"

Gecede Büyükelçi Tan'a desteklerinden ötürü Türki Amerikan Birliği (TAA) Başkanı Faruk Taban tarafından plaket verildi. Büyükelçi Tan da yaptığı konuşmada, yarışmacı gençlerin "sevgi ve gönül dili Türkçe'yi büyük bir meziyetle icra ettiklerini" söyledi. "Ben ödülü alacak bir şey yapmadım. Asıl bana ödül verenler kendilerini ödüllendirmeli." diyen Tan, "İnsanın gönlünü, varlığını ifade etmesini sağlayan dil konusunda böylesine çalışma yapan arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Türkçe, buradan yola çıktığınızda Çin'e kadar sizi yarı yolda bırakmaz. Çok geniş bir kültür ve tarihin ortaya çıkardığı güçlü bir lisan. Ama küçük kardeşlerimiz Türkçe'yi çok iyi benimsemişler ve gayet güzel icra ediyorlar, bundan gurur duydum" ifadesini kullandı.

EYALET SENATÖRÜ PATARSEN: TÜRK ARKADAŞLARLA HER HAFTA FUTBOL OYNUYORUZ

Konuşmasına Türkçe 'merhaba' diyerek başlayan eyalet senatörü Chap Patersen, ilk kez geçen yıl Türkiye'ye gittiğini anlatarak, ''10 gün ülkenizi gezdim. İnanılmaz güzeldi. Gezimizin en güzel kısmı Kapalı Çarşı'dan aldığım ayakkabılar ki hala giyiyorum. Türkiye ile Virginia birbirine çok benziyor. Virginia ile Türkiye arasında dostluğun daha da geliştirilmesi için bir tasarı geçirdik. Bu arada her hafta Türk arkadaşlarla futbol oynuyoruz ve inanılmaz keyif alıyorum." dedi.

3. Washington DC Türkçe Olimpiyatları'nda ki en çekişmeli kategori halk oyunlarında yaşandı. Karadeniz yöresinden sergiledikleri horonla salonu coşturan Pinnacle Academy Halk Oyunları ekibi birinci olurken, Georgetown ekibi ikinci, Queensboro ekibi ise üçüncü oldu.

YEŞİLÇAM SİNEMASI WASHİNGTON DC'YE TAŞINDI

Washington DC'deki elemelerin en eğlenceli bölümü Amerikalı iki öğrencinin sinema sanatçısı Şener Şen'in filminden bir bölümü canlandırmasıydı. İki öğrenci düzgün Türkçe ve espri yetenekleriyle salonu kahkahalara boğarak büyük alkış topladı.

Finallerde Kuzey Carolina'dan gelen öğrencilerin çokluğu da dikkatlerden kaçmadı. Yaklaşık 2 yıldır Kuzey Carolina'da Türkçe öğretmeni olarak görev yaptığını anlatan Çağrı Kahraman, 100 kadar öğrencisinin ciddi anlam Türkçe üzerine yoğunlaştığını belirterek, "Carolinalı öğrenciler Türkçe'nin ritmini seviyorlar. Türkçe'ye olan ilginin bir diğer nedeni ise Türk yemeklerinin güzelliği olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

Yarışmayı ayakta alkışlayan bir diğer veli ise Soy Balhantine'idi. Kızının halk oyunları ekibinde yer aldığını anlatan heyecanlı anne, "Türkiye görmek istediğim ülkeler arasında ilk sırada. Müthiş güzel ve renkli bir organizasyon oldu. Kıyafetlerin güzelliğine bir bakar mısınız? Tam bir kültür çeşitliliği." diyerek organizasyonu ayakta alkışladı.


CİHAN - 03.04.2011 - 14:58

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder