Kocaeli'nde Türkçe Festivali gecesi
Türkçe Olimpiyatları'nda dereceye giren, aralarında 3 yaşında Mozambikli bir çocuğun da bulunduğu 11 ülkeden 16 kişi, 3. Kocaeli Uluslararası Çocuk Festivali etkinlikleri kapsamında sahne aldı.
Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen konser öncesi yaptığı konuşmada, ulusal bayramların insanlar arasındaki sevgiyi artırdığını belirtti.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın Türkiye sınırlarını aşarak dünyadaki çocukların bayramı haline geldiğini ifade eden Topaca, Büyükşehir Belediyesince düzenlenen festival kapsamında Kocaeli'ye gelen yabancı çocukların, kentteki kutlamalara renk kattığını, onlara kucak açan ailelerin de bu renge ortak olduğunu söyledi.
Ülke olarak dünyanın barış ve huzur içerisinde olmasını istediklerini vurgulayan Topaca, ''Sadece bizim çocuklarımız değil, dünyadaki bütün çocukların barış içerisinde eğitimlerini görmelerini ve yetişmelerini istiyoruz'' dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın verdiği mesajın barış ve huzur olduğunu dile getiren Topaca, bu mesajı biraz daha evrenselleştirmek ve kuvvetlendirmek istediklerini kaydetti.
Topaca, şöyle konuştu:
''Çocuklarımızla misafir çocukları kaynaştırıyoruz, kültürümüzü onlarla tanıştırıyor, onların kültürü ile tanışıyoruz. Dünyada sadece biz yaşamıyoruz. Bizim dışımızda da insanlar var. Onları tanımak, onlarla kaynaşmak, anlaşmak ve dünyayı kavgadan, gürültüden, savaştan uzak tutmak için bunu yapıyoruz.''
Türkçenin yabancılarca öğrenilmesi ve başka kültürlere taşınmasının, Türklerin iyi tanınmasını sağlayacağına dikkati çeken Topaca, Türkçenin daha çok tanıtılması ve anlatılması gerektiğini savundu.
-BELEDİYE BAŞKANI-
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın çocukların geleceğine ve iyi yetiştirilmesine vesile olmasını temenni ettiğini söyledi.
Çocukların insanın en büyük varlığı ve sermayesi olduğunu belirten Karaosmanoğlu, ''Çocuklar bizi hayata umutla bağlar. Çocuklarımız için çalışıyor, onlar için hayatı daha çok seviyoruz. Onlar için uyumuyor ve yemiyoruz. Her türlü fedakarlığı onlar için yapıyoruz'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Türkçe Olimpiyatları'nda dereceye giren Mozambik, Amerika, Güney Afrika, Moğolistan, Rusya, Azerbaycan, Arnavutluk, Türkmenistan, Uganda, Almanya ve Kenya'dan 16 kişi, ''Güzel Türkçemiz Dünyanın Dört Bir Yanında'' adı altında sahne alarak şiir okudu ve şarkı söyledi. Etkinlikte, Mozambik Çocuk Parlamentosu milletvekilleri 3 yaşındaki Steven Stelio Khalau Peixoto ile 7 yaşındaki Elisa Lidia Jorge de Costa Khalau da ''Hayat Bayram Olsa'' ve ''Benim Memleketim'' adlı şarkıları seslendirdi.
alinti