13 Haziran 2012 Çarşamba

Diyarbakır'da olimpiyat coşkusu


'İnsanlık el ele, Bayram o bayram ola'

Resim


Diyarbakır'da olimpiyat coşkusu

'İnsanlık el ele, Bayram o bayram ola' sloganıyla yola çıkan 10'uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Anadolu duraklarından biri de Diyarbakır oldu.

Atatürk Stadı'nda önceki akşam düzenlenen Diyarbakır Dünya Kültür Şöleni'ne on binlerce kişi katıldı. 20 bin kişilik stadyum tıklım tıklım dolarken, bazı vatandaşlar şöleni ayakta izlemek zorunda kaldı. Diyarbakırlılar, dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocukları adeta bağrına bastı. Şölen, Dünya TV'den canlı yayınlanırken, siyaset dünyası ve bürokrasi de yaşanan heyecana ortak oldu. Programa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Vali Mustafa Toprak ve Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam'ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. İstiklal Marşı ile başlayan şölen, 20 farklı ülkeden 70 öğrencinin Türkçe, Kürtçe ve İngilizce seslendirdiği şarkılarla devam etti. Erbilli Helwest'in söylediği Rinda Min (Güzelim) parçasını Diyarbakırlılar ayakta alkışladı. Gecenin sürprizini ise Gabonlu Nadia İbrahim yaptı. Nadia'nın seslendirdiği Kürtçe Şemma-mê'yi bütün stat hep birlikte söyledi.

Diyarbakır'da geçen yıl yapılan Türkçe Olimpiyatları'na katılan ve büyük beğeni toplayan Iraklı Geylanî, Diyarbakırlıların isteği üzerine organizasyon heyetinin davetiyle şölene katıldı. Yöreye ait türkülerle sahneye çıkan Gellanî, 'Yıkılmadım' şarkısını seslendirdi. Gabonlu Nadia İbrahim Şemmamê'yi seslendirirken, ona Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinden gelen çocuklar halayla eşlik etti. Programda Irak ve Malili öğrencilerin Güneydoğu'ya ait halay gösterisi de büyük ilgi gördü. Şölende Romanyalı çocuklar Bingöl halk oyunlarını sahnelerken, Kenyalı bir öğrenci Kanal D Haber'i sunan Mehmet Ali Birand'ın taklidini yaptı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şöleni bir medeniyet yolculuğuna benzetti. Eker, "Bu kutlu yolculukta gönül mimarlarının büyük emeği vardır. Hayatını böyle bir sevgi medeniyetine adayanları da minnetle şükranla anıyoruz." dedi. Dünyanın bütün coğrafyalarında yaşayan herkesin dini, dili, rengi ne olursa olsun ortak bir projede buluştuğuna şahit olduklarını ifade eden Bakan Eker, "15 ülkeyle başladı, neredeyse bütün dünyayı saran bir sevgi seli haline geldi. Bu herkesin ihtiyacı olan bir değerdir." diye konuştu.

Şölenin Kürtçe sunumunu Dünya TV'de 'Mêvan' programını sunan Mehdi Mutlu, Türkçe sunuculuğu ise Ramazan Şimşek yaptı. İki sunucunun şölende büyük beğeni toplayan sürprizi ise Diyarbakırlı ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'Memleket İsterim' şirini Türkçe ve Kürtçe seslendirmeleri oldu. Şimşek, 'Memleket isterim ne başta dert ne gönülde hasret olsun / kardeş kavgasına bir nihayet olsun' derken, Mutlu, Kürtçesini okudu: "Memleket dixwazîm ne li serî dert, ne ji dilda hesret, bila xilasbuna şerê biratiyê bibe." Azerbaycanlı Esma ve Yemenli Elrada'nın okuduğu Necip Fazıl Kısakürek'in 'Sakarya' şiiri de dinleyenleri hüzünlendirdi.

İki dilde, 'Memleket İsterim'

Kültür şöleninde Diyarbakırlı ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'Memleket İsterim' şiiri iki dilde okundu. Programın Türkçe sunuculuğunu yapan Ramazan Şimşek, 'Memleket isterim ne başta dert ne gönülde hasret olsun / Kardeş kavgasına bir nihayet olsun' derken, Kürtçe sunucusu Mehdi Mutlu, bu dizelere "Memleket dixwazîm ne li serî dert, ne ji dilda hesret, bila xilasbuna şerê biratiyê bibe." diye karşılık verdi. Statta alkış tufanı koptu.


Kaynak: http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=12 ... at-coskusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder