31 Mayıs 2011 Salı

Dünyanın renkleri Konya’daydı

Cibuti’den Nijerya’ya, Filistin’den Kalmakistan’a kendi ülkemde dünya turu!
30 Mayıs 2011 Pazartesi 17:25

14-15 Mayıs tarihlerinde Konya 36 ülkeden farklı simaları, dilleri ve kültürleri ağırladı. Konya Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği öğrenci buluşması ve ülke tanıtım günleri oldukça yoğun ve güzel geçti. İlk gün stantlardaki yerlerini alan yabancı öğrencilere çocuk şenliği eşlik etti. Bütün çocuklar yabancıların yaptığı gösterilerde doyasıya eğlendi ve çıkıştaki stantlarda onlara ait kültürlerini yansıtan objeleri inceleme, bakma ve kültürleri tanıma fırsatı buldu.

İkinci gün ise Risale Nur Şöleni ile bizleri ağırladılar. Güzel bir gençlik şöleninden sonra yine kültürlerini tanıttılar ve aslında karşılıklı alışverişte bulundular.

Konuklarını yöresel kıyafetleri ile karşılayan öğrenciler oldukça sempatiklerdi. Kendi kültürlerine has yemeklerinin tadına bakma imkânı bulurken, el dokuma seccadelere, takkelere, elbiselere de rastladık. Oldukça verimli geçen ve hem bize yakın hem de keşfedilmesi gereken bir gezi oldu bizler için.

Bizler de bulmuşken birkaç soru yönettik kendilerine. Buluşma hakkında kısa görüşler:

Türkmenistan, Maya Saatova, Nurgeldi Çargarov
Türkmenistan, Maya Saatova, Nurgeldi Çargarov


Maya Saatova

Maya Saatova, Türkmenistan Aşkabat’tan gelmiş Türkiye’ye. Selçuk Üniversitesinde hemşirelik bölümü okumakta.


Neden okul olarak Türkiye’yi seçtiniz?

Çocukluk hayallerimi süsleyen dışarıda okuma tutkusu beni buralara getirdi.


Nurgeldi Çargarov

Türkmenistan’daki Türk kolejlerinde eğitimini tamamlamış ve Selçuk Üniversitesi sınıf öğretmenliği 2. sınıfta okumakta. Orada sevip, tanıdığı Türkiye’yi keşfetme heyecanı onu buralara getirmiş.

Bu kadar yelpazenin farklı yönlerini bulmuşken Türkiye hakkındaki izlenimlerini de sormadan geçemiyoruz.

Yaşanabilecek bir şehir olarak gördükleri Konya’yı sakin bir yer olarak buluyorlar. Çok sıcakkanlı buldukları insanlarını da çok sevmişler.


Peki, buradaki ilgiyi nasıl buldunuz?

Çok çok iyiydi. İnsanları sıcakkanlılar, çok ilgileniyorlar ve merak ediyorlar. Nerden geldiler, ne için buradalar diye. Bizler de onların bu sorularını yanıtlarken kendimizi, kültürümüzü tanıtma imkânı bulduk.

Afganistan, Mucirrahman Timur
Afganistan, Mucirrahman Timur


Mucirrahman Timur

Mucirrahman Timur, Afganistan’dan gelmiş. İlahiyat mezunu olan Mucirrahman, İslam tarihinde yüksek lisans yapmakta.


Neden okul olarak Türkiye’yi tercih ettiniz?

Müslüman ülke, kardeş ülke o yüzden tercih ettik. Başka Batı ülkelerine gidebilirdik ama oraların maneviyatı güzel değil.


Sizde bıraktığı izlenim nedir?

Konya, insanları bakımından ve kültür olarak çok güzel bir şehir. Sosyalleşme ve iyi şeyler adına çok şeyler öğrendik burada. Buranın halkını tanıma fırsatı bulduk ve bizler de elimizden geldiği kadarıyla kendi kültürümüzü, insanımızı tanıtmaya çalışıyoruz.


Afganistanlıları bulmuşken Mevlana’yı sormadan geçemiyoruz. Burada görmek nasıl bir duygu?

Hz. Mevlana zaten bizden gelen birisi. Bizim dedemiz Belh şehrinden gelmiş buralara biz de onu takiben geldik. Bağımız hiç kopmadı, inşallah hiç kopmayacak. Bu manevi köprüler var bizde. Onun için de geldik. Osmanlı döneminden şu ana kadar Afganistan ile Türkiye arasında kardeşlik var. İnşallah bu kopmayacak daha da güçlendireceğiz bu bağları.

Yoğun ilgiyle geçen zamanların ardından karşılıklı kültür paylaşımları olmuş. Stantta tanıttıkları objelere göz attığımızda; el dokumaları seccadelere, elbiselere, takkelere, renkli sofra bezlerine, çaylardan yeşil çaya, tomurcuk çayına ve nebat isimli kristal şekere rastladık.

Suriye, Mahmut el Seyit
Suriye, Mahmut el Seyit


Mahmut el Seyit

Stantları gezerken bize yakın bir ülkeye daha uğrak veriyoruz. Güler yüzlü ve besmele ile bizi karşılayan Suriyeli Mahmut el Seyit, Halep’ten gelmiş. Yabancı öğrenci sınavına tabi tutulan Mahmut bu sınavı geçmiş ve Konya’yı seçmiş.

Ülkesine çok benzettiği Konya’dan bir o kadar da memnun. Bu yüzden tercihlerinde gelen İzmir ve Trabzon’u tercih etmemiş. Burada İslam’ın güzel yaşandığına dikkat çekerken, camilerin ve dini mekânların fazlaca olmasının da ayrı bir güzellik olduğunu söylüyor. .


Peki, gezme ve tanıma imkânı buldunuz mu?

Elbette. Hz. Mevlana’yı hem gezme fırsatı buldum hem de hayatını okuma imkanı. Yine buradaki farklı başka mekanlara gittim ve oralarda kaldım.

Meheran Kemdio, Akif Yun
Meheran Kemdio, Akif Yun


Meheran Kemdio ve Akif Yun

Meheran Kemdio ve Akif Yun Pakistan’dan gelmişler. Türk okulundan mezun olduktan sonra burada ilahiyat fakültesinde okumaktalar. Mevlana Hazretlerini önceden Muhammed İkbal’in anıt mezarından tanıyorlar.

Ve belirttiklerine göre Konya’ya ilk defa Pakistanlılar stant açmışlar. Daha önce Ankara, İzmir ve İstanbul’da kültürlerini tanıtma imkanı bulmuşlar. Şimdi de kendilerine samimi ve sıcak gelen bu şehirde bu imkanı yakalamışlar.

Stantlarında milli kıyafetlerini, bayraklarını, Pakistanlı şairleri Muhammed İkbal’i, Urdu dilini, haritalarını ve paralarını tanıtma fırsatı bulmuşlar.


Gusti

Endonezya, Gusti
Endonezya, Gusti

Gusti Endonezya’dan gelmiş Türkiye’ye. Selçuk üniversitesi ilahiyat öğrencisi. Gusti arkadaşlarının aksine pek alışamamış bu şehre.

% 90’ı Müslüman olan bir ülkeden gelmiş. Haliyle Mevlana’yı tanıyor ve burada da ziyaret etme fırsatı bulmuş.

Stantta; hediyelik eşyalardan maskelere, müzik aletlerinden halk oyuncaklarına kadar pek çok çeşit sergilemişler.


Recep Fazıl

Tanzanya, Recep Fazıl
Tanzanya, Recep Fazıl

Recep Fazıl Tanzanya’dan gelmiş. İlahiyat Türkçe hazırlık sınıf öğrencisi. Türk kolejinden mezun olan Recep Fazıl değişik kültür ve çevre görmek için tercih etmiş Türkiye’yi. Türk insanı hakkında güzel izlenimler edinmiş. Nazik ve güzel bulduğu bu şehrin insanlarından oldukça memnun.

Yoğun ilgiden de memnuniyetini ifade ederken biz de standa bir göz atıyoruz. Biblolar, müzik aletleri, figürler, maskeler ve daha türlü objelerin yer aldığı stanttan Tanzanya esintileri ile ayrılıyoruz.


Zahit Dallatov

Zahit Dallatov Tacikistan’dan gelmiş. Matematik 1. sınıf öğrencisi. Oradaki Türk okulunu memnun olarak bitiren Zahit, eğitim hayatına burada devam etmek istemiş. Ve umduğu gibi de bulmuş Türkiye’yi.

Tacikistan, Zahit Dallatov
Tacikistan, Zahit Dallatov


İzlenimleriniz nelerdir?

Bizim şehir gibi saygılı insanlar mevcut burada. Misafirperverler ve bize benziyorlar.


Ortamı nasıl buldunuz?

Doğrusu bize de sürpriz oldu. Bu kadar ülke olduğunu bilmiyorduk. Hem onları tanıma imkânı bulduk hem de Türklere kendi kültürlerimizi tanıtma imkânı. Çok güzel bir organizasyon olmuş, bizler çok memnun kaldık.



alinti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder