30 Mart 2011 Çarşamba

Bosna-Hersek'te Türkçe Şöleni

Bu yıl 9 'uncusu düzenlenecek Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları'nın Bosna-Hersek finali, göz doldurdu. Saraybosna'da yapılan ülke finaline Sema Eğitim Kurumları'na bağlı 7 Türk okulundan öğrenciler katıldı.

Sarayevo Koleji'nde düzenlenen final yarışmasına, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Karagöl, Sema Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Gürsoy, Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu, Kanal 7 Haber Yayın Daire Başkanı Nazmiye Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Türkiye ve Bosna-Hersek milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende, öğrenciler, şiir, şarkı ve özel becerileriyle izleyenlere heyecanlı dakikalar yaşattı. Uluslararası Burç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem'in başkanlığında Türkiye'nin Saraybosna Kültür Ataşesi Cengiz Aydın, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Aida Öztürk ve diğer yetkililerden oluşan jürinin oylamasıyla, Bosna-Hersek'i Türkiye'de yapılacak olimpiyatlarda temsil edecek öğrenciler seçildi.
Şiir dalında Sarayevo Erkek Koleji öğrencisi Vekas Murselovic "Sen İstanbul Kokardın" adlı eserle, şarkı dalında Sarayevo Kız Koleji öğrencisi Merisa Suljkavoniç Şarkı "Uzun İnce Bir Yoldayım" ile, özel beceri dalında Alma Huriç ve Şeyla Koçan, konuşma dalında da Amina Beşiroviç Bosna-Hersek'i Türkiye'de haziranda yapılacak olimpiyatlarda temsil edecek.
Sema Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Gürsoy da yaptığı konuşmada, bu yarışmanın asıl mimarları olan öğretmenleri tebrik ettiğini ve onların katkılarının hiçbir zaman gözardı edilemeyeceğini kayd etti.
Saraybosna'daki Uluslararası Burç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem de final yarışmasına konuşma, yazma ve dil bilgisi dallarında katılan 3 öğrenciye üniversitelerinde burslu eğitim hakkı tanıyacaklarını ifade etti.
(CİHAN)

Zaman

Mısır, Türkçe Şarkılar ve Tennure ile Coştu

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilecek Dünya Türkçe Olimpiyatları'nın Mısır elemeleri, coşkulu bir törenle Kahire'de gerçekleştirildi. Mısırlı öğrenciler Türkçe şarkılar, şiirler ve oyunlarla Mısırlı ve Türk seyircileri coşturdu. Ülkenin geleneksel dansı tennure de seyircilerden büyük bir alkış aldı.


Kahire Selahattin Uluslararası Türk Okulu'nda yapılan elemelere Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ve Azerbaycan'ın Kahire Büyükelçisi Şahin Abdullayev ile Türkiye'den bazı üst düzey yetkililer katıldı. Mısır'daki 13 Türkoloji fakültesinden öğretim görevlileri ile bu fakültelerde eğitim gören Mısırlı öğrencilerin yanı sıra Mısır'da yaşayan Türkler de elemelere büyük bir ilgi gösterdi.
Elemenin sonunda bir konuşma yapan Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Botsalı, sivil toplum kuruluşları tarafından işletilen Afrika'daki Türk okullarında 100 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti. Botsalı, "Bugün görüyoruz ki onlarca ülkeden öğrenci, Türkiye'deki olimpiyatlarda dereceye girebilmek için uğraşıyor. Savaşın karşı tezi olarak barışın sembolü eğitimi takdim ediş tarzınızdan dolayı Türk okullarını kutluyorum." dedi.
Selahattin Uluslararası Türk Okulu Genel Müdürü Orhan Keskin ise, Türkçe olimpiyatlarının önemine işaret ederek, Türk okullarındaki farklı milliyet ve kültürlerden öğrencilerin, eğitim alırken aynı zamanda da birkaç dili birden öğrenme imkanına sahip olduklarını söyledi. Keskin, "Burada yarışan öğrencilerimiz, 3 ay gibi kısa bir sürede bu noktaya geldiler, temennimiz onların Türkiye'deki olimpiyatlarda başarılı olmasıdır" diye konuştu.
Türkiye'de 130 ülkeden yarışmacıların katılacağı Türkçe olimpiyatlarına Mısır 14 dalda katılacak.
(CİHAN)

Zaman

29 Mart 2011 Salı

Türkmenistan, Türkçe Olimpiyatları ile coştu

Türkmenistan, Türkçe Olimpiyatları ile coştu

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilecek Türkçe Olimpiyatları'nın Türkmenistan finali, coşkulu bir törenle tamamlandı.

Başkent Aşkabat'taki törende Türkmen öğrenciler, Türkçe seslendirdiği şarkılar, şiirler ve oyunlarla Türkmen ve Türk seyircilerini coşturdu. Türk öğretmenin ülkede çok sevilen 'Aylı akşam' adlı Türkmen şarkısını seslendirmesi seyircilerden büyük bir alkış aldı.

Başkent Eğitim Kurumları tarafından Türkmenistan sinema salonunda düzenlenen final töreni, halktan yoğun ilgi gördü. Salonun dolup taştığı törene, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Başkent Eğitim Kurumları Genel Koordinatörü Seyit Embel, Eğitim Müşaviri Ömer Kalay, elçilik mensupları, Türk işadamları, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na gidecek Türkmenistan finalistleri belirlendi. Türkmen öğrenciler Türkçe'ye olan sevdalarını ve hünerlerini yüzlerce davetlinin önünde ustaca sergiledi. Açılış konuşmasını yapan Eğitim Müşaviri Ömer Kalay, "Bundan 9 yıl önce 10 ülkenin katılımıyla mütevazi bir yarışma olarak başlayan uluslararası Türkçe Olimpiyatları, geçtiğimiz yıl 120 ülkenin katılımıyla gerçekleşmişti. Bu yıl ise 130 ülke katılması bekleniyor. Bu olimpiyatlara Birleşmiş Milletlere kayıtlı tüm ülkelerin katılımı hedefleniyor." diye konuştu.

Türkçe Olimpiyatları'nda sadece şarkı ve şiir kategorisinde değil, halk oyunları ve özel yetenek dallarında da oldukça iddialı olan Türkmenistanlı öğrenciler, oynadıkları Muş yöresine ait halk oyunları ile de davetlileri adeta coşturdu. Öğrenciler tarafından hazırlanan çeşitli filmler ve dünyaca ünlü futbolcu Cristian Ronaldo'nun maç sonrası açıklamasının Türkçe dublajlı sunumu, salondakileri kahkahaya boğdu.

Aylar süren sıkı çalışmaların sonucunda, ön elemelerden başarı ile geçen Türkmen öğrenciler, hazırladığı şiir, şarkı, skeç ve halk oyunları gösterileriyle seyircilere birkaç saatlik Türk dili ziyafeti yaşattı. Okudukları şiir ve şarkılar ile salondaki misafirleri yer yer duygulandıran, yer yer güldüren yarışmacılar, arkadaşları, öğretmenleri ve izleyiciler tarafından yoğun alkışlar ile karşılandı.

TÜRK ÖĞRETMENDEN TÜRKMENCE ŞARKI

Türkmen-Türk Okulları'nda öğretmenlik yapan Kenan Kılıç, Türkmenistan'da çok sevilen 'Aylı akşam' adlı Türkmen şarkısını seslendirerek salondakilerden yoğun alkış aldı. Yaklaşık 2-3 yıldır Türkmenistan'da öğretmenlik yapan Kenan Hoca'nın kısa sürede Türkmence öğrenmesi ve yerli şarkıyı bir Türkmen gibi seslendirmesi herkesi şaşırttı.

TÜRKMEN ÖĞRENCİLERDEN REKOR

Tören kapsamında yarışmada dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Yarışmada ikinci olan öğrencilere sertifikalarını dağıtan Başkent Eğitim Kurumları Genel Koordinatörü Seyit Embel, geçen yıl Türkmen öğrencilerin Türkçe Olimpiyatları tarihinde en çok altın madalya kazanarak, bir rekora imza attıklarını kaydetti. Geçen yıl Türkmen-Türk Okulları olarak Türkmenistan'a çeşitli uluslararası olimpiyatlardan 69 madalya getirdiklerini belirten Embel, bu seneki Türkçe Olimpiyatları'na katılacak öğrencilerin ülkesini en iyi derecede temsil ederek, Türkmenistan'ın adını duyuracağını ifade etti.
Olimpiyatlarda Türkmenistan'ı temsil edecek öğrencilere ödüllerini veren Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu, şampiyonanın galiplerinin Türkmenistan'ı en iyi şekilde temsil edeceğini inandığını kaydetti. Mütevellioğlu, Kenan Kılıç hocanın da en az Türkmenler kadar Türkmençe konuşabildiğini belirtti.

TÜRKMEN ÖĞRENCİLER İDDİALI

Final töreni sonrası duygularını anlatan Türkmen öğrenci Devlet Hudayberdiyev, Türkçe Olimpiyatlarına katılmanın heyecanını yaşadığını ve olimpiyatlarda da birinci olmayı hedeflediğini kaydetti.
Türkiye'de Türkmenistan'ı gramer dalında temsil edecek olan Aynur Kocakova ise yaptığı açıklamasında, bu olimpiyatlara katılmak için yoğun çaba harcadığını ve sonunda bunun gerçekleştiği için çok mutlu olduğunu belirtti. Olimpiyatlara iddialı hazırlandıklarını kaydeden Türkmen öğrenci madalya ile dönmeyi umduğunu ifade etti.
Türk Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşe Nazi de, olimpiyatlara katılmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Türkmenistan'ı şarkı dalında temsil edecek olan Şirin Zeyneddinova, olimpiyatlarda ülkesini çok iyi temsil edeceğini ve birinci olmayı hedeflediğini belirtti. Bunun için çok emek harcadıklarını belirten Türkmen öğrenci, herkese Türkmenistan'ı tanıtacaklarını ifade etti.

Türkmenistanlı öğrenciler, geçen yıl 8'incisi düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nda 9 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalya olmak üzere toplam 15 madalya kazanmıştı.

CİHAN

28.03.2011 09:49:06

28 Mart 2011 Pazartesi

Türkçe Olimpiyatları Azerbaycan

Türkçe Olimpiyatları Azerbaycan




Türkçe Olimpiyatları coşkusu tüm dünyada devam ediyor...

Türkiye'de 15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenecek 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Azerbaycan elemelerinde sahne alan öğrencilerin şiir, şarkı ve dans gösterisi alanlarında etkileyici performansları büyük ilgi gördü.

27 Mart 2011 Pazar

Amerika, Türk Dilini Alkışladı

ABD'nin Atlanta şehri bir Türk dili ziyafetine daha şahitlik etti. Güney Doğu Amerika'nın vazgeçilmez geleneği haline gelen Türkçe Olimpiyadı bu yıl dördüncü defa Atlanta şehrinde gerçekleşti. Rialto Center for the Arts salonunda bine yakın izleyiciyi bir araya getiren yarışmada izleyenler, Türkiye'nin farklı yörelerine ait çeşitli gösterileri bir arada izleme imkanı buldu. Yeni dil öğrenmenin neticesini en güzel şekilde gözler önüne seren öğrenciler, şiir, şarkı, dans, kompozisyon gibi toplam dokuz kategoride bir biri ile yarıştı. Yarışma birincilerinin Türkiye finaline gidebilecek olması ise yarışmanın seyrine heyecan kattı.

Sahneledikleri eserler ile salondaki yüzlerce insanın aynı duygu seline kapılmasını sağlayan gençler, sevgi ve mutluluğun yaşanmasında sınırların kalkabileceğini gösterdi. Söylediği şarkılar, okuduğu şiirler ile birkaç saatliğine bile olsa Atlanta'da Türkiye yaşatan Amerikalı fidanlar, salondakileri hayrette bıraktı.
Türkçeyi kullanırken ortaya çıkan şirin telaffuz ise okunan parçalara değer kattı. Sahneye çıkarak gösterdiği halk oyunları ile izleyicileri coşturan dans ekipleri, birçok profesyonel halk oyuncusuna taş çıkardı. Halk oyunu takımlarının hepsini alkışlarla izleyen jüri ve seyirciler, Atlanta takımının Karadeniz Horon oyunu ile birinciliği hak ettiği kararına vardı.
Bu sene ilk defa kısa film kategorisi eklenen yarışmada, Atlanta takımı "Hababam sınıfı" ile beğeni topladı. Programın sonunda birincilerin isimlerini duyuran sunucular, William Uchegbu, Jan de Los Santos, John Tranion ve Betül Keçecinin Türkiye Finalisti olduğu müjdesini verdi. Önümüzdeki aylarda Türkiye'de gerçekleşecek 10. Türkçe Olimpiyatları'nda Güney Doğu Amerika'yı temsil etme vazifesini hak eden bu öğrenciler, yabancı dil şarkı, yabancı dil şiir, ana dil şiir, konuşma ve kompozisyon dallarında Türkiye'de jürinin önüne çıkacak.
Yarışmacılar, siyaset, eğitim, bilim, sanat ve ticarette önde gelen insanlardan oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Yarışmaya katılan bütün çocukların birinci olduklarına dikkat çeken Norcross Belediye Başkanı Bucky Johnson, programdan çok etkilendiğini ve bu çalışmanın iki ülkenin yakınlaşmasında önemli rol oynadığına dikkat çekti.
Amerikalı öğrencilerin Türkçe konuşup, Türkçe şarkılar söyleyerek folklor dansları yapmalarına hayran olduk diyen emekli avukat Gülsay Gürbüz ise, "Mutluluktan adeta gözlerimiz yaşardı." şeklindeki duygularını paylaştı.
Atlanta İstanbul Center tarafından koordine edilen Güney Doğu Türkçe Olimpiyatlarına bu yıl yerli yabancı birçok şirket ve kurum destek verdi. Delta, KLM, Airfrance, Alitalia, Skyteam, Atlantic Wind Production, Georgia Meat Packing, Turkish American Chamber of Commerce Southeast bunlardan sadece bir kaçı.
(CİHAN)

Zaman

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Mısır finali, Kahire'de yapıldı

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Mısır finali, Kahire'de yapıldı


Okulun konferans salonunda düzenlenen final yarışmasına, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Azerbaycan'ın Mısır Büyükelçisi Şahin Abdullayev, Türk Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Sadi Altınok, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Suat Yıldırım ile Selahaddin Uluslararası Türk Okulu Genel Müdürü Orhan Keskin'in yanı sıra Türkiye ve Mısır'dan çok sayıda davetli katıldı.

Türk ve Mısır milli marşlarının okunması ile başlayan yarışmada, Mısır genelinden, jüri tarafından tespit edilen ve 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Mısır finaline katılmaya hak kazanan genç yetenekler, ülkelerini temsil edebilmek için yoğun çaba gösterdi.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, yaptığı konuşmada, sivil toplum kurumlarının sadece Afrika ülkelerindeki okullarında şu anda 100 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, bunun bir çabanın sonucu olduğunu kaydetti. Botsalı, "Bugün görüyoruz ki onlarca ülkeden öğrenci, Türkiye'deki olimpiyatlarda dereceye girebilmek için uğraşıyor. Savaşın karşı tezi olarak barışın sembolü eğitimi takdim ediş tarzınızdan dolayı Türk okullarını kutluyorum" dedi.

Selahattin Uluslararası Türk Okulu Genel Müdürü Orhan Keskin, Türkçe olimpiyatlarının önemine işaret ederek, Türk okullarındaki farklı milliyet ve kültürlerden öğrencilerin, eğitim alırken aynı zamanda da birkaç dili birden öğrenme imkanına sahip olduklarını söyledi. Keskin, "Burada yarışan öğrencilerimiz, 3 ay gibi kısa bir sürede bu noktaya geldiler, temennimiz onların Türkiye'deki olimpiyatlarda başarılı olmasıdır" diye konuştu.

Final yarışmasında, jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucu, konuşma dalında Nada Ahmet, özel beceriler dalında Mahmud Hammad ve Ömer Mecid, yabancı şiir dalında Sara Halid, ana dilde şiir dalında Şeyma Karaca ve yabancı dilde şarkı dalında Muhammed Hüsnü, Türkiye'de yapılacak olimpiyatlarda Mısır'ı temsil etme hakkı kazandılar.

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılışı, 130 ülkeden 1300 öğrenci ve öğretmenin katılımıyla 15 Haziran Çarşamba günü Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak.


Zaman

Belçika'nın farklı renkleri Türkçe'de buluştu

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatları'nın yurt dışı elemeleri olanca hızıyla devam ediyor. Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Belçika elemelerinde coşku ve duygu dolu anlar yaşandı.Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTİO) üyelerinden Belçika-Türkiye Diyalog ve Dostluk Derneği (BELTÜD) ile Prisma Eğitim Merkezi'nin düzenledikleri "Belçika'nın Renkleri" isimli şarkı ve şiir yarışmasının ödül törenini Brüksel'de gerçekleşti. Brussels 44 Center'deki törende Belçikalı çocuklar Türkçe, Türk çocukları ise Fransızca ve Flamanca şarkılar söyleyip şiirler okudular. Programda ayrıca anadil Türkçe şiir ve yabancı dil Türkçe şarkı ve şiir yarışmalarının finalleri da yapıldı. Ödül törenine Belçika-Türkiye Diyalog ve Dostluk Derneği adına Başkan Seval Kayman ve Prisma Eğitim Merkezi adına Müdür Mücteba Akgüngör ev sahipliği yaptılar. Bunun yanında başta Brüksel Hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır olmak üzere, TC Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy ve Eşi Ayşegül Poroy, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, TC Brüksel Eğitim Müşaviri Saliha Eker, Belçika Aktif Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Cingöz, Avrupa Birleşik Türk İşadamları Konfederasyonu Başkanı Dr. Adem Kumcu, Belçika Müslüman Temsil Kurulu Başkanı Şemsettin Uğurlu ve çok sayıda STK temsilcisinin de aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişilik seçkin bir davetli topluluğu ödül törenine iştirak etti. Programın düzenlendiği salon hınca hınç dolarken, yoğun ilgi nedeniyle onlarca davetli ödül törenini ayakta izlemek durumunda kaldı. Beltud ve Prisma bu yarışma ile farklı kültürlere mensup ve farklı diller konuşan onlarca öğrenciyi bir araya getirdi. Daha önceden finalleri yapılan Flamanca ve Fransızca şarkı ve şiir yarışmalarıyla anadil Türkçe şarkı yarışmalarının birincileri ödül töreninde sahne aldı. Anadil Türkçe şiir ve Yabancı dil Türkçe şarkı ve şiir yarışmasında finale kalan üç öğrenci ise jürinin ve çok seçkin davetlilerden oluşan seyircilerin önünce hünerlerini sergilediler. Gecede ayrıca çocuklardan oluşan bir Kafkas dans grubu sahne alırken, üç öğrencinin hazırladığı pandomim gösterisi büyük alkış topladı. Ödül töreni BELTUD Başkanı Seval Kayman'ın kısa konuşmasıyla açıldı. Başkan Kayman farklı kültürlere mensup çocukların aynı duygularla bir araya gelerek şarkılar söyleyip şiirler okumalarının önemine değindi. Gecede toplam 16 çocuk sahne alırken, bunlardan 9'u kendi kategorilerinin birincisi olmak için Ses Sanatçısı Bülent Gök, Sanatçı Aykut Durşen, TC Brüksel Eğitim Müşaviri Saliha Eker, UNITEE Başkanı Dr. Adem Kumcu, FEDACTİO Başkan Yardımcısı Salih Türkel, Zaman Benelux Genel Yayın Müdürü Tercan Ali Baştürk ve Gent Belediye Meclisi Üyesi İlknur Cengiz'den oluşan jüri önünde ter döktüler. Düzenlenen finallerin sonucunda Jeffrey Vandendriessche "Unutamadım" isimli şarkıyla Yabancı Dil Türkçe kategorisinin, Mikail Kurt "Gel" isimli şiirle Anadil Türkçe Şiir kategorisinin ve Diane Merseli "Anne Özlemi" isimli şiirle Yabancı Dil Türkçe Şiir kategorisinin birincileri oldular. "Farklı Diller, Ortak Duygular" sloganıyla gerçekleştirilen yarışmanın ilki geçtiğimiz yıl düzenlenmişti. Ödüller ise yine çok seçkin bir davetli topluluğunun katıldığı ve Belçika Kraliyet Konservatuarı'nda düzenlenen muhteşem bir törenle sahiplerini bulmuştu. Farklı kültürlere mensup 8 ila 16 yaş arasındaki çocuklar, yarışma sayesinde bir araya gelerek, ayrılık, sevgi, hasret ve arkadaşlık gibi ortak duyguları farklı dillerde şiir ve şarkılarla paylaştılar. Kendi dillerinden farklı dillerde şarkılar söyleyip şiirler okuyarak, toplumsal uyum, barış ve diyalog tartışmalarına kendi usullerince bir cevap verdiler. Zaman

26 Mart 2011 Cumartesi

9. Türkçe Olimpiyatlarının Bosna-Hersek Finali Yapıldı

9. Türkçe Olimpiyatları Bosna-Hersek finali, Sema Eğitim Kurumları'na bağlı ülkedeki 7 Türk okulundan öğrencilerin katılımıyla Saraybosna'da yapıldı.
Ilıca semtindeki Sarayevo Koleji sinema salonunda düzenlenen final yarışmasına, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Karagöl, Sema Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Gürsoy, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Bülent Korucu, Kanal 7 Haber Yayın Daire Başkanı Nazmiye Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu, Türkiye'den gelen çok sayıda gazeteci ve işadamı ile Bosna-Hersekli yetkililer, öğretmenler ve davetliler katıldı.
Türkiye ve Bosna-Hersek milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende, ülkedeki 7 Türk okulundan elemeleri geçerek finale kalmayı başaran öğrenciler, şiir, şarkı ve özel becerileriyle olimpiyatlarda ülkelerini temsil etmek için ter döktü.
Sevincin, hüznün, neşenin ve gözyaşının bir arada yaşandığı final boyunca öğrencilerin Türkçeye hakimiyeti, Türkçeyi çok iyi kullanmaları dikkati çekti.
Uluslararası Burç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem'in başkanlığında Türkiye'nin Saraybosna Kültür Ataşesi Cengiz Aydın, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Aida Öztürk ve diğer yetkililerden oluşan jürinin oylamasıyla, Bosna-Hersek'i Türkiye'de yapılacak olimpiyatlarda temsil edecek öğrenciler belirlendi.
Şiir dalında Sarayevo Erkek Koleji öğrencisi Vekas Murselovic "Sen İstanbul Kokardın" adlı eserle, şarkı dalında Sarayevo Kız Koleji öğrencisi Merisa Suljkavoniç Şarkı "Uzun İnce Bir Yoldayım" ile, özel beceri dalında Alma Huriç ve Şeyla Koçan, konuşma dalında da Amina Beşiroviç Bosna-Hersek'i Türkiye'de haziranda yapılacak olimpiyatlarda temsil edecek.
Final yarışmasına katılan tüm öğrencilere, programın sonunda çeşitli hediyeler takdim edildi. Yarışmada Bosna-Hersek'i Türkiye'de temsil edecek öğrencilerin birbirlerine ve ailelerine sarılarak sevinç gözyaşları döktükleri görüldü.
Sema Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Gürsoy da yaptığı konuşmada, bu yarışmanın asıl mimarları olan öğretmenleri tebrik ettiğini ve onların katkılarının hiçbir zaman gözardı edilemeyeceğini vurguladı.
Dünyanın dört bir yanındaki Türk kolejlerinin açılmasını sağlayan işadamlarına da çok teşekkür eden Gürsoy, onların katkılarıyla bu okulların açıldığını ve Türkçenin dünyanın dört bir yanında konuşulan "sevgi dili" haline geldiğini kaydetti.
Saraybosna'daki Uluslararası Burç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem de final yarışmasına konuşma, yazma ve dil bilgisi dallarında katılan 3 öğrenciye üniversitelerinde burslu eğitim hakkı tanıyacaklarını ifade etti.
9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılışı 15 Haziran Çarşamba günü Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak. Bu yıl, 130 ülkeden 1300 öğrenci ve öğretmeni misafir edecek organizasyon, renkli gösteri ve şovlarla izleyicinin karşısına çıkacak. Öğrencilerden oluşan iki ayrı turne grubu, 30 ayrı şehirde gösteri yapacak.
Birinciler, haziranda İstanbul'da yapılacak yarışmalara katılacak. 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın şarkı finali 21 Haziran'da, şiir finali 22 Haziran'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak.

Zaman

Türkçe Olimpiyatları Laos Finalleri Büyük Bir Coşku ile Yapıldı

Türkiye'de bu yıl 15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenecek 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın heyecanı dünyanın farklı ülkelerindeki yüzlerce kişiyi sardı. Olimpiyatlara katılabilmek için öncelikle kendi ülkelerinde düzenlenen elemeleri geçmek zorunda olan öğrenciler, katıldıkları her ön eleme turunda birinci olabilmek için büyük bir gayret gösteriyor.


Kurulduğu yıldan itibaren Laos da Türkçe olimpiyatlarına öğrenci hazırlayan Doğu Yıldızı Koleji bu yıl da olimpiyatlar için büyük bir çalışma sergiliyor. Laos'da yapılan ülke elemelerine ise 25 öğrenci katıldı.
Söyledikleri şarkılarla seyircileri etkileyen ve bazı seyircilere "Laos'da bu kadar güzel Türkçe konuşan insanlar olabileceği hiç aklımıza gelmezdi" dedirten başarılı öğrenciler, şarkılarından sonra Laos yerel danslarını da sergilediler.
Seyirciler arasında bulunan ve Brunei elçiliği görevlisi olan bir veli çocuğunun elemelerde 3. olduğunu öğrenince sevinç çığlıkları attı. Kızının Türkiye'ye gidecek olduğundan çok memnun olduğunu ve bunun kızı için çok önemli olduğunu söyledi.
Elemelerde birinciliği Laos Dışişleri Bakanlığı görevlisinin kızı Phathumthong Phommachanh kazanırken, ikinci ve üçüncülüğü Thinnakone Naphayvong ve Sirikanya Sısoulath paylaştı. Hünerlerini sergileyen ve müziğe olan konsantresini kaybettiği için elenen Laos Milli Eğitim Bakan Yardımcısının kızı Bibi Thou ise elendiğinden dolayı çok üzüldüğüne ama gelecek senelerde daha çok çalışacağını söyledi.
Elemelerin en çok dikkat çeken öğrencileri ise sunucuları idi. 3 yıl önce Türkiye'de Türkçe olimpiyatlarına katılan ve Türkçe sevgisi giderek artan Phetnary Souvannarath ve Thipphaphone Naphayvong yaptılar. Phetnary 2 yıl sonra mezun olduktan sonra ailesi ile karar aldıklarını ve üniversiteyi Türkiye de okuyacağını söyledi.
Laos'daki Türkçe finali, bütün öğrencilerin birlikte seslendirdikleri 'Olimpiyat' şarkısı ile sona erdi.
"En güzel Türkçe" için branşlarında birincilik kazanan öğrenciler, 15-30 Haziran 2011'de Türkiye'de yapılacak 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarında Laos'u temsil edecek.
(CİHAN)

Zaman

Türkçe Olimpiyatları Coşkusu Etiyopya'da

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının Etiyopya Finali görkemli bir programla gerçekleştirildi.

Adis Abeba'daki Sheraton Otelde düzenlenen programa Etiyopya'da yaşayan Türklerin yanı sıra programı düzenleyen Uluslararası Nejashi Türk Okullarının öğrenci velileri de yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'nin Etiyopya Büyükelçisi Uğur Kenan İpeğ'in de katıldığı programda şiir ve şarkı dalında okul elemelerinden başarıyla geçen öğrenciler seçkin jüri huzurunda, Türkiye'de haziran ayında yapılacak olimpiyatlarda Etiyopya'yı temsil edebilmek için ter döktü. Uluslar arası Nejashi Türk Okullarının korosunun Etiyopya ve Türk Ulusal Marşlarını seslendirmesi ile başlayan programda, Türkçe Olimpiyatlarının tanıtım filmi izlendi.
Şarkı ve şiir dallarında hünerlerini sergileyen öğrencilerden Nevval NASİR "Hazan" şarkısıyla birinci olurken, Leyla MUHAMMED şiir dalında "SENDEDİR GİZEM" şiirini seslendirerek birinciliği göğüsledi.
Türkçe Olimpiyatları Etiyopya Finalinde birinici olan yarışmacıların ödüllerini veren Türkiye'nin Etiyopya Büyükelçisi Uğur Kenan İpek , unutulmaz bir Türkçe Şöleni yaşattıkları için Kaynak Eğitim Kurumları yetkililerine ve yarışmacı öğrencilere teşekkür etti.
Geçen yıl ülke genelinde yapılan üniversiteye giriş sınavında ilk beşi göğüsleyen Uluslar arası Nejashi Etiyopya Türk Okulları anaokulundan liseye kadar 4 şubesi ve 535 öğrencisiyle 7 yıldır Adis Abeba'da hizmet vermektedir.
''En güzel Türkçe'' için sloganıyla şarkı ve şiir dallarında birincilik kazanan öğrenciler, 15-30 Haziran 2011'de Türkiye'de yapılacak 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarında Etiyopya'yı temsil edecek.

etiyopya-turkce.jpg

Alıntıdır.

Alman çocuklar, Türkçe için hünerlerini sergiledi


Alman çocuklar, Türkçe için hünerlerini sergiledi




Bu yıl 130 ülkeden gelen öğrencileri misafir edecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için dünya çapında eleme heyecanı sürüyor.

Bu heyecanı geride bırakan ülkelerden biri de Almanya. Stuttgart şehrindeki Porsche Arena'da düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nın Almanya finali, birbirinden başarılı çocukların performansına ev sahipliği yaptı. Finale Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve Stuttgart Büyükşehir Belediye Başkanı Wolfgang Schuster başta olmak üzere birçok önde gelen isim katıldı. Şimdiye kadar Almanya'da düzenlenen en büyük Türk etkinliği olan final programına Türk ve Alman vatandaşlarının da ilgisi büyüktü. Programda, geleneksel Alman halkoyunları ve Kafkas ekibi aynı sahnede ortak bir koreografide buluştu. İzleyenlerin beğenisini kazanan gösteri büyük alkış aldı. Öğrenciler, İstanbul'da gerçekleştirilecek finalde yer almak için kıyasıya yarıştı. Sertab Erener'in 'Yanarım' adlı şarkısını seslendiren Sarah Sorensen şarkı dalında, Nico Weber ise Abdurrahim Karakoç'un 'Bu Çağrı Sanadır' isimli eserini seslendirerek şiir dalında birinciliği göğüsledi. Mevlüt Çavuşoğlu, olimpiyatların Türkiye ile Avrupa arasında bugün en çok ihtiyaç duyulan kültürlerarası diyaloğun en güzel örneği olduğunu söyledi. Wolfgang Schuster ise olimpiyatların Türk-Alman ilişkileri için adeta bir köprü vazifesi gördüğüne dikkat çekerek, Türkiye'nin Avrupa'ya ait olduğunu belirtti.

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nın açılışı 15 Haziran günü Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak.

25 Mart 2011 Cuma

Bosna Hersek, Türkçe Olimpiyatları'na ev sahipliği yapıyor!

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Bosna Hersek Ülke Finali gösterisi, 25 Mart Pazar günü yapılacak.

Geceye, Türkiye ve Bosna- Hersek'ten birçok ünlü isim ve siyasi katılacak.

25 Mart Cuma günü Saat 19.00’ da düzenlenecek olan ülke finali gösterisine, T.C Saray Bosna Büyükelçisi Vefahan OCAK ve Bosna- Hersek Eğitim Bakanı Damir MAŞİÇ katılacak.

Türkiye'den final programını izlemeye giden isimler arasında ise; TRT Haber Kanal Koordinatörü Ahmet Böken, AKSİYON DERGİSİ Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu , KANALTÜRK Haber Daire Başkanı Tarık Toros, FOX TV Haber Müdürü Ercan Gün, KANAL D Haber Müdürü Salih Selçuk ve MİLLİYET GAZETESİ Köşe Yazarı Ali Eyüboğlu bulunuyor.

KUM SANATI İLE BÜYÜLEYECEKLER

Öğrencilerin şarkı ve şiir dalında yarışacakları etkinlikte, hazırlanan skeçler ve kum sanatı gösterileri de sunulacak.

BÜYÜK AÇILIŞ 15 HAZİRAN’ DA İSTANBUL'DA

Tüm ülke elemelerinin tamamlanmasından sonra, 15 Haziran Çarşamba günü Dolmabahçe Sarayı’ nda yapılacak açılış töreni ile birlikte 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları başlamış olacak. Bu yıl, 130 ülkeden 1300 öğrenci ve öğretmeni misafir edecek olan organizasyon, renkli gösteri ve şovlarla izleyicisinin karşısına çıkacak. Öğrencilerden oluşan, iki ayrı turne grubu 30 ayrı şehirde gösteri yapacak.

Birinciler, Haziran ayında İstanbul’ da yapılacak olan yarışmalara katılacaklar.

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’ nın Şarkı Finali 21 Haziran’ da, Şiir Finali ise

22 Haziran’ da , Sinan Erdem Spor Salonu’ nda yapılacak.

"Alıntıdır"

Kırgızistan'da Türkçe Şöleni

Kırgızistan'da 1992 yılından bu yana başarılı bir şekilde eğitim hizmeti veren Sebat Eğitim Kurumları'na bağlı okullar, uluslararası Türkçe olimpiyatlarında da bu başarılarını göstermek istiyor. Bu yıl 9'uncusu düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarına katılabilmek için yarışan Kırgız öğrenciler, final gecesinde en güzel Türkçeleri ile ter döktü. Başkent Bişkek Devlet Filarmonisi'nde düzenlenen final gecesini Kırgız resmi makamının yanı sıra çok sayıda davetli izledi. Kırgız ve Türk milli marşlarının okunmasından sonra Sebat Eğitim Kurumları'na bağlı okulların başarıların yanı sıra uluslararası olimpiyatlarda elde ettiği dereceleri tanıtan sinevizyon gösterildi.


"TÜRKÇE DÜNYA DİLİ OLACAK"

Geceye katılan Kırgızistan Başbakan Yardımcısı İbrahim Cunusov, Sebat Eğitim Kurumları'nın faaliyetlerini yakından tanıdığını belirterek, insanı eğitmenin önemine işaret etti. İbrahim Cunusov, Birleşmiş Milletlerin (BM) genel kurul toplantısına katıldığını hatırlatarak, Türkçe'nin dünya resmi dillerin arasına girebileceğini umduğunu ifade etti. Dünyanın bir çok ülkesinde Türkçe'nin yaygın olarak kullanıldığına işaret eden Cunusov, 'Türk okulların sayesinde büyüyen Türkçe'nin BM'nin de resmi dili olacağına inanıyorum.' diye konuştu. Cunusov yıllarca düzenlenen Türkçe Olimpiyatlarındaki Kırgızistan'ın başarılarından da söz ederek, "Kırgızistan adına giden öğrencilerin bu yıl birinciliği elde edeceklerine inanıyorum ve kendim de izleyici olarak katılmayı düşünüyorum" dedi. Türk dilinin köklü bir dil olduğunu anlatan Cunusov, "Kırgız öğrencileri muhteşem bir şekilde Türkçe öğreniyor, öyle ki gün gelecek, Türkiye vatandaşlarına Türkçe dersi vereceğiz." esprisi yaptı.

Törende Sebat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İnandı, Başbakan Yardımcısı İbrahim Cunusov'a plaket takdim etti. İnandı törende yaptığı konuşmada her yıl düzenlenen Türkçe olimpiyatlarının önceki yıllarda olduğu gibi yine ülke ve kardeşlik için üstün başarıları elde edeceklerini söyledi. İnandı eğitim kurumları adına Kırgız resmi makamlarına ve canı gönülden destek sağlayan sponsor Anadolu insanına teşekkürünü iletti. Geceyi izlemek için Türkiye ve Avrupa ülkelerinden gelen yüzlerce misafir, Kırgız öğrencilerin sunduğu Türkçe şölenine ortak oldu. Türk okullarında başarılı olan öğretmenler de ödüllendirilirken, okullar için mali destek sağlayan kurumlara da teşekkür plaketleri sunuldu.

Geceye katılan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal ise konuşmasında farklı milletlerin ortak dillerine değinerek, 'Türkçe günümüzde en çok ihtiyaç duyulan barışa, hoşgörü ve sevgiye büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

"Geceye katılan ve bir konuşma yapan Diyalog Avrasya Platformu (DAP) Eşbaşkanı Harun Tokak ise 'İki kişi sever kavuşursa mutluluk doğar, biri kaçar öteki kovalarsa aşk doğar, iki kişi sever lakin kavuşamazsa efsane doğarmış" diyerek, "Bizim kavuşmamız artık efsane oldu diye düşünürken, aşk ateşimiz durdurmadı, biz sizlere yeniden kavuştuk ve çok mutluyuz." şeklinde duygularını dile getirdi.

Türkçe Olimpiyatların Kırgızistan finalinde düzenlenen konser programında öğretmenlerden sürpriz yapıldı. Türkiyeli öğretmenler Kırgızca yerli öğretmenler ise Türkçe sahne alarak geceye renk kattı. Koro şeklinde söylenen şiirlerde Kırgızların Türk kıyafetini, Türklerin de Kırgız milli kıyafetini giymesi dikkat çekti.

Gecede Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olimpiyatlara katılabilmek için Türkçe şiir, şarkı, konuşma, yazma, dil bilgisi dallarında yarışan Kırgızistanlı öğrencilerin heyecanı salonu coşturdu.

Zaman

23 Mart 2011 Çarşamba

Bangladeş, Türkçe olimpiyatları heyecanı yaşadı

Bangladeş, Türkçe olimpiyatları heyecanı yaşadı


Bangladeş'te düzenlenen Türkçe olimpiyatları finalinde, Türkiye'de yapılacak olimpiyatlara katılacaklar belirlendi.



Tasnia Naeem Anika "Zeytin yağlı yiyemem aman" şarkısıyla birinci olurken, Nakibul Haque Shubo şiir dalında "Kaldırımlar" şiirini seslendirerek ipi göğüsledi.


Türkiye'de bu yıl 9.su düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatı için dünyanın birçok ülkesinde elemeler devam ediyor. Türkçe olimpiyatının ülke elemeleri her yerde olduğu gibi Bangladeş'te de büyük bir heyecanla gerçekleşti. Program iki ülke milli marşlarının ardından yapılan canlı saz ve müzik sunumuyla başladı. Uluslararası Ümit Türk Okulları ana yerleşkesinde yapılan elemelere Bengal ve Türk misafirler yoğun ilgi gösterdi. Başta Türkiye'nin Bangladeş Büyükelçisi M. Vakur Erkul'un yanı sıra Maldivler büyükelçisi, THY Bangladeş temsilcisi, Dilset yetkilileri ve seçkin davetli topluluğu katıldı. Şiir ve şarkı dalında okul elemelerinden başarıyla geçen öğrenciler seçkin jüri huzurunda Türkiye'de haziran ayında yapılacak olimpiyatlarda Bangladeş'i temsil edebilmek için ter döktü.


9. Türkçe Olimpiyatları Bangladeş finalinde Tasnia Naeem Anika "Zeytin yağlı yiyemem aman" şarkısıyla birinci olurken, Nakibul Haque Shubo şiir dalında "Kaldırımlar" şiirini seslendirerek ipi göğüsledi. Ayrıca anadili Türkçe şiir dalında Kerime Pamuk Çarpan Bangladeş'i temsil edecek.


(CİHAN)

Güney Afrika, Türkçe Olimpiyatlarında Çok İddialı

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na hazırlanan Güney Afrika çok iddialı. Olimpiyatların ön elemesinde öğrenciler İstanbul biletini almak için kıyasıya yarıştı. Afrika kıtasının finans merkezi Sandton'un ünlü Convention Centre'sinde düzenlenen ön elemelerde, şarkı dalında birinciliği alan Türk okulu Durban Kız Lisesi'nden Nonkululeko Celiwe Mtshali "Aşkın Bahardı" parçasıyla salondakileri çoşturdu. Duygulu anların yaşandığı gecenin sonunda olimpiyatlarda Güney Afrika'yı şarkı, şiir ve özel yetenek dallarında temsil edecek öğrenciler belirlendi.

Yarışmada salondakilere heyecanlı anlar yaşatan Eyüp Mehter Takımı da büyük alkış aldı.

Johannesburg'ta yaşayan ünlü ses sanatçısı Yüksel Uzel'in de jüri arasında yer aldığı yarışmada öğrencilerin sergiledikleri performans büyük alkış aldı. Cihan Haber AJansı'na (Cihan) konuşan Uzel, " 9'uncusu düzenlenecek olimpiyatların yine Güney Afrika'da juri üyesiyim. Bir kere Türkçe adına çok mutluyum. Dünyanın öbür ucundaki bu genç körpe yavrular, Türkçe konuşup Türkçe anlıyorlar. Eğer bir insan lisanınızı biliyorsa size daha iyi anlıyor demektir. Yarın büyüdüklerinde katıldıkları meclislerde Türkiye hakkında güzel beyanları olacağına inanıyorum. Çünkü, birbirimize sevgiyle bağlanıyoruz. İftihar ediyorum Türk okullarının Türkçe'mize yaptıkları hizmetlerle. Güzel siyah bir çocuk bakıyorum "hoş geldiniz" diyor, "merhaba" diyor. Bunlar çok güzel şeyler. Bunun duygusu, sevinci zaten mutlu olmaya yeterli. Bulunduğum yerde Türkçe ve müzik derslerine yardımcı oluyorum. Çorbada bir tuzumuz olsun" cümleleriyle duygularını aktardı.

Yüksel Uzel ve Türkiye'den gelen seçkin misafirler, ön elemelerde geceye damgasını vuran Durban Yıldız Kız Lisesi'nin Müdürü Dursun Yıldırım'ı, öğrencilerinin göstermiş olduğu üstün başarılarından dolayı tebrik etti.

Yoğun eğitim müfredatıyla beraber Türkçe olimpiyatlarını canı gönülden desteklediklerini ve Güney Afrika'yı en iyi seklide temsil etmek için çok çaba harcadıklarını söyleyen Yıldırım, "Uzun zamandır olimpiyat elemelerine hazırlanıyoruz. Gece gündüz çalışan fedakar öğretmenlerimizi kutluyorum" dedi.

Zaman

Bükreş Operası’nda Romanyalı Tatlıses’in ‘Pala Remzi’si yankılandı

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Romanya Finali görkemli bir programla gerçekleştirildi. Tarihi Bükreş Opera salonunda düzenlenen gecede Romen öğrenciler, 7 dalda hünerlerini sergileyerek ‘’en güzel Türkçe’’ için kıyasıya yarıştı.

Şarkı yarışmasında, İbrahim Tatlıses’le özdeşleşen “Pala Remzi’ şarkısıyla birinci olan Uluslararası Bükreş Koleji (ISB) öğrencisi Roberto Pavel büyük alkış aldı. Pavel, silahlı saldırı sonucu yaralanan Tatlıses’e ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletti. Türkçe Olimpiyatları’na övgüler yağdıran Romanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Türkçe Müfettişi Vildan Bormanbet, organizasyonun Türkiye-Romanya arasında güzel bir kaynaşmaya vesile olduğunu belirterek yarışmacıları ve öğretmenleri kutladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Lumina Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Göktaş, “Bir dil bir insan iki dil iki insan” anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek, “Bu doğrultuda öğretmenlerimiz Romen öğrencilerimize anadilleri Romence’nin yanında İngilizce, Türkçe, İspanyolca ve Fransızcayı da öğretmeye gayret göstermektedir. Romen öğrencilerimizin Türkçe ve Türk kültürünü öğrenmesi, Türk öğrencilerimizin de Romence ve Romen kültürünü öğrenmesi iki ülke arasındaki dostluk bağlarının daha da kuvvetlenmesine sebep olacaktır.” dedi.

Yabancı dil şiir yarışmasının ödüllerini veren Edirne Milli Egitim Müdürü Şerafettin Demirci, yarışmacıları ve organizatörleri tebrik etti.

Türk ve Romen yetkililerinin yanı sıra farklı kesimlerden kalabalık bir davetli topluluğunun bin kişilik Opera binasını tıklım tıklım doldurduğu gecede program baştan sona ilgiyle izlendi. Gecede yüzlerce yarışmacı arasından finale katılmaya hak kazanan öğrenciler; Türkçe şiir, şarkı başta olmak üzere 7 dalda hünerlerini sergiledi.

Öğrencilerin büyük bir maharetle yeteneklerini sergilediği yarışma sonucunda, yabancı dil şarkı dalında Uluslararası Bükreş Koleji (ISB) öğrencisi Roberto Pavel’in seslendirdiği İbrahim Tatlıses’le özdeşleşen “Pala Remzi” şarkısı salondan büyük alkış aldı.

Sesi, mimikleri ve hareketleri ile İbrahim Tatlıses’i Romanya’da büyük bir ustalıkla temsil eden ve birinci gelen Pavel, Romanya’yı Türkiye’de temsil etmeye hak kazandı. Pavel’in “Yaralanan Tatlıses’e geçmiş olsun.’ dilekleri de anlamlı bulunurken, salonda duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

Yabancı dil şiir kategorisinde Uluslararası Köstence Bilgisayar Lisesi öğrencisi Szabo Cristian, ana dil şiir dalında ise ISB öğrencisi Sevcan Kılıç birinci, yabancı dil Türkçe konuşma yarışmasında da ICHB öğrencisi Cosmin Ursan Liviu ilk sırada yer aldı. Ana dil Türkçe yazma yarışmasında da Nisa Koç birinci seçilirken, özel beceri dalında Vlad Cristian birinci oldu.

Yabancı dil şarkı yarışmasının ödüllerini Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliği Müsteşarı Korhan Karakoç verdi.

Yabancı dil şarkı yarışmasının ödüllerini veren Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliği Müsteşarı Korhan Karakoç, unutulmaz bir Türkçe şöleni yaşattıkları için Lumina Eğitim Kurumları yetkililerine ve yarışmacı öğrencilere teşekkür etti. Karakoç şunları söyledi: “Türkçe’ye karşı yoğun bir ilgi yaratan böyle bir organizasyonda emeği geçen herkese ve bu işin fikir önderlerine teşekkür ederim. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın dilimizin, kültürümüzün tanıtımına büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. İnsana ve eğitimine fedakarca hizmet veren Türkiye’nin gönül zenginliğini dünyanın her ucuna taşıyan ve bayrağımızı gururla dalgalandıranlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”

Ana dil şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini Romanya Türk İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Ömer Süsli’nin elinden aldı.

Anadil kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Romanya Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Petru Movilla, anadil şiir yarışması ödüllerini ise Romanya Türk İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Ömer Süsli verdi. Ödülleri vermeden önce kısa bir konuşma yapan TİAD Başkanı Süsli, her sene büyük bir heyecanla bekledikleri Türkçe Olimpiyatları’ndan gurur duyduklarını söyledi. Yarışmanın düzenlendiği gün İstanbul’dan uçakla programa yetişmek için büyük çaba harcadıklarını söyleyen Süsli, “Uçağın pilotundan rica ettim çok önemli programa yetişeceğim biraz hızlı olabilir mi diye? 1 saat 20 dakikalık uçuş mesafesini 50 dakikada geldik. Programa yetiştiğim için çok mutluyum.” dedi.

Türkçe finali, bütün öğrencilerin birlikte seslendirdikleri ‘Olimpiyat Şarkısı’’ ile sona erdi.

‘’En güzel Türkçe’’ için branşlarında birincilik kazanan öğrenciler, 15–30 Haziran 2011’de Türkiye’de yapılacak 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda Romanya’yı temsil edecek.

Jüride önemli isimler vardı

Jüri üyelerine teşekkür belgelerini Lumina Üniversitesi Genel Sekreteri Ragıp Gökçel verdi. Jüride (soldan sağa) şu isimler yer aldı: Prof. Dr. Recep İleri (Lumina Üniv. Senato Başkanı), Sedat Can (Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Romanya Koordinatörü), Av. Sefa Safi, Hasan Özdal (İşadamı), Ali Rıza Karagöz (Bükreş Spectrum Okul Müdürü), Vildan Bormanbet (Romanya Eğitim Bakanlığı Türkçe Müfettişi) ve Dr. Leyla Şentürk (Lumina Üniversitesi Türkçe Öğretim Görevlisi).

Zaman

Türkçe Olimpiyatları Almanya Finali

Her yıl düzenlenen uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Almanya'da yapılan finali göğüslerimizi kabarttı. Bu sene Stuttgart Porsche Arena'da yapılan uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Almanya elemelerini 6 yıldır organize eden academy derneği, yarışmaya Almancayı da ekledi.

Her aşaması büyük ilgi gören, milletçe gurur duymamıza vesile olan Türkçe Olimpiyatlarının Almanya elemelerine bu sene Almanca'da eklendi.

Alman kültürünün özgün eserlerinin de sergilendiği olimpiyat, "Alman-Türk Kültür Olimpiyatları'na" dönüştürüldü.

Büyük bir kalabalık tarafından izlenen Türk Alman Kültür Olimpiyatları zirvesinde öğrencilerin performansları büyük beğeni topladı.

Öğrencilerin halkoyunları gösterileri, söyledikleri şiir ve şarkıları hem izleyenleri duygulandırdı, hem de sevinçle karışık gurur ve mutluluk kaynağı oldu.

Gösterilerde Türkçe şarkı ve şiirlerin yanı sıra ünlü Alman eserleri de sahnelendi.

Goethe ve Yunus Emre'nin şiirleri ile başlayan festivalde birinciler haziran ayında İstanbul'daki elemelere katılacak.

Cihan Haber Ajansı

Azeri Öğrenciler Türkçe Olimpiyatlarına Hazır

Durmadan, yorulmadan çalıştılar…

Öyle ki, sahneye çıktıklarında değme sanatçılara bile taş çıkaracak kadar profesyonelleşmişlerdi.. Kimi öz şiiri ve müziği ile sevindirdi,.. kimi de salondakilere duygulu anlar yaşattı. Kardeş ülke azerbaycanın başkanti Bakü'de Türkçe rüzgarı esti. Azeri öğrenciler Ülkemizde dokuzuncusu yapılacak Türkçe olimpiyata katılabilmek için kıyasıya mücadele ettiler. Türkçe şarkı, şiir, özel yetenek, folklor ve ana dilinde müzik dallarında yarışan öğrenciler büyük bir performans sergilediler. Salondaki davetlilere büyük heyecan yaşatan öğrencilerin en heyecanlı dakikaları ise sahne arkasında yaşandı. Galip gelme noktasında hepsi iddialıydı. İki saat süren mücadelenin ardından Azerbaycanı Türkiye'de temsil edecek öğrenciler belli oldu. Artık onları sadece Azerbaycan değil, bütün dünya tanıyacaktı...



9.Uluslarası Türkçe Olimpiyatları( Ayrıntılar için tıklayın)

9.Türkçe Olimpiyatları Geliyor!


Türkçe Olimpiyatları için Türkiye, dünyanın dört bir yanından, bine yakın öğrenciyi ağarlayacak.

Anlatacakları, paylaşacakları o kadar çok şey var ki. Başta kendi ülkelerinin dokusu, kültürü... Bu gençler Tayland'dan... Taylandlılar davul danslarını gösterecekler.

Geri sayım başladı. Yaklaşık 130 farklı ülkeden geliyorlar...Şimdi de Mali'deydiz. Malililer, halk oyunuyla yarışmaya katılacaklar.Ya Senegallliler... Senegalliler, Akçaabat Horonu karşımızda olacaklar...Roman Havalarına aşinayız. Ama bu defa aktörler, Iraklı gençler olacak.Şimdi herkes Türkçe Olimpiyatlarını iple çekiyor.



9.Uluslarası Türkçe olimpiyatları

20 Mart 2011 Pazar

KAZAK KIZLARININ HORON OYNAMALARI KARADENİZLİLERİ KISKANDIRACAK

KAZAK KIZLARININ HORON OYNAMALARI KARADENİZLİLERİ KISKANDIRACAK

15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenecek 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için, Kazakistan elemelerinde sahne alan Kazak öğrenciler oynadıkları Horon'la Karadenizlileri kıskandıracak gibi görünüyor.


Kazakistan elemelerinde halk oyunları dalında sahne alan Kızılorda Kazak Türk Kız Lisesi öğrencilerinin oynadıkları Horon davetliler tarafından büyük alkış aldı. Uzun süren çalışmalar sonucu ortaya konulan oyundan son derece memnun ayrılan davetliler Anadolu'ya has Karadeniz oyununu bu kadar güzel oynayan Kazak öğrencileri ayakta alkışladılar.


Daha fazla bilgi için tıkla!

Kazak Öğrencilerin Türkçe Olimpiyatları Heyecanı

Birçok ülke Türkiye'de kendilerini temsil edecek yarışmacılarını belirlemeye başladı. Bu ülkelerden biri de Kazakistan.

Almatı'daki Öğrenciler Sarayı'nda düzenlenen olimpiyatların ülke elemelerinde adaylar kıyasıya yarıştı.

Kazakistan ve Türkiye milli marşları ile başlayan gecede birbirinden yetenekli onlarca öğrenci şarkı ve şiir alanında hünerlerini gösterdi. Özel yetenek dallarında da oldukça iddialı olan Kazakistanlı öğrencilerin, oynadığı halk oyunları ve özel beceri sahneleri büyük alkış aldı.


07 Mart 2011, Samanyoluhaber.com

Endonezya'da muhteşem Türkçe Olimpiyatları finali

Türkçe Olimpiyatları Endonezya finali



Uluslararası Türkçe Olimpiyatları yaklaştıkça olimpiyat heyecanı dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri sarmaya başladı.


Bunlardan biri de Endonezya. Bu sene 9. düzenlenecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Endonezya finali mühteşem bir organizasyon ile düzenlendi.
Endonezya ve Türkiye milli marşları ile başlayan gecede birbirinden yetenekli onlarca öğrenci hünerlerini gösterdi.

Türkiye'nin resmi makamlarının ve diplomatların katılımıyla gerçekleşen gecede Endonezya'lı öğrencilerin seslendirdiği şarkı ve şiirler büyük beğeni topladı..
Gecenin en renkli görüntüleri ise Endonezya milli kıyafetleri ile dans eden bu öğrenciler oldu...


Türk halk oyunlarının da gösterildiği gecede türk şarkıları da seslendirildi..
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Endonezya Final gecesinde konuklara bir de sürpriz vardi... Mehter takımı kıyafetleri ile sahneye çıkan öğrenciler Mehter marşını çaldı..


Final gecesinin sonunda ise Türkiye'de düzenlenecek olan 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmaya hak kazanan öğrenciler sahneye davet edilerek ödüllendirildi.


Endonezya'lı öğrencilerin bu muhteşem gösterilerinin tamamını Pazar günü 21:30'da Mehtap TV'den de izlemek mümkün olacak.

Pakistan'da Türkçe Olimpiyatları coşkusu




Türkçe Olimpiyatları için geri sayım başladı.

Yaklaşık 130 farklı ülkeden gelecek adaylar şimdilerde eleme yarışmalarının heyecanını yaşıyor.

Bu ülkelerden biri Pakistan... Elemeler, Başkent İslamabad'da yapıldı. Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan'ın yanısıra Pakistan'ın dört bir yanından gelen misafirlerin katıldığı yarışmada Pakistanlı öğrenciler ilk olarak İstiklal marşını okudu. Birbiri ardına sahne alan öğrenciler Türkçe becerileriyle izleyenleri kendilerine hayran bıraktı. Hünerlerini tek tek sergileyen öğrencilerin tek hedefi Türkiye'de ülkelerini en iyi şekilde temsil etmek...

Danimarka, Türkçe Olimpiyatları'yla Isındı

Türkiye'de bu yıl 15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenecek 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın heyecanı dünyanın farklı ülkelerindeki yüzlerce çocuğu sarmaya başladı. Olimpiyatlara katılabilmek için öncelikle kendi ülkelerinde düzenlenen elemeleri geçmek zorunda olan öğrenciler katıldıkları her ön eleme turunda birinci olabilmek için büyük bir gayret gösteriyor.

İki yıldır olimpiyatlara katılan Danimarka elemelerinde finallerde ülkenin farklı yerlerinden gelen 16 öğrenci dereceye girebilmek için yarıştı. Üç farklı kategoride düzenlenen yarışmalarda, temel seviye şarkı dalında birinciliği 'Sev kardeşim' isimli ünlü şarkıyı seslendiren Aleksandra Bessmert kazanırken anadil şarkı dalında birinciliği 'Saçlarını taramışsın' isimli türküyü seslendiren Betül Gülal anadil şiir dalında birinciliği ise 'Türkiyem' isimli şiiri seslendiren Ayşe Kılınç kazandı.

GEÇTİĞİMİZ YIL YARIŞMACIYDI BU YIL SUNUCU OLDU

Bu yıl 9.'su düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bugüne kadar, sevgi dili Türkçe adına birçok sürprizin yaşanmasına vesile oldu. Bu sürprizlerden biri de bu yıl Danimarka'da düzenlenen Nordsjeallend finallerinde yaşandı. Geçtiğimiz yıl Danimarka'da yapılan elemelerde birinci olan ve Türkiye'de ülkesini temsil eden Johanna Ejby Bidstrup bu yılki elemelerin sunuculuğunu yaptı. Gazeteci Hasan Cücük ile birlikte programı sunan Bidstrup, izleyicilerden tam not aldı.

DANİMARKALILAR HAYRAN KALDI

Finalleri izlemek için başta yarışmanın düzenlendiği Hilleröd bölgesinin Belediye Başkanı Kirsten Jensen olmak üzere çok sayıda Danimarkalı salona geldi. Yarışmaya katılan öğrencilerin başarılı performanslarının yanı sıra salonda gördükleri hoşgörü ve diyalog ortamından çok etkilendiklerini söyleyen Danimarkalılar, organizatörlere teşekkür ettiler.

BİRÇOK SÜRPRİZ YAŞANDI

Geçtiğimiz yıl yarışmaya katılan öğrencilerin ailelerine plaket verilmesi aileler için tatlı bir sürpriz oldu. Bir diğer sürpriz de Danimarka'nın sevilen müzisyenlerinden Kemaliye Hüseynova ve Anne Maria Vang'dan geldi. Türkçe şarkı söyleyen Vang, izleyicilerin büyük beğenisini kazanırken, müzisyen Kemaliye Hüseynova piyanosuyla yarışmaya katılan öğrencilere eşlik etti. Finallerde ayrıca Türk Halk Oyunlarının Danimarka'da yaşatılmasında büyük emeği olan Ogün Öcal ve halk oyunları ekibi de bir gösteri yaptı. Anadolu kültürünün vazgeçilmez parçalarından biri olan halk oyunlarından bazılarını sergileyen Ogün Öcal ve halk oyunları ekibi salondan büyük alkış aldı.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER

Temel seviye şarkı dalında birinciliği 'Sev Kardeşim' isimli şarkıyı seslendiren Aleksandra Bessmert kazandı. İkinciliği 'Selvi Boylum Al Yazmalım' eserini seslendiren Rosemarie Schwaab kazandı. Üçüncülüğü ise 'Sevdan Olmasa' isimli şarkıyı seslendiren Maria Jensen kazandı. Yarışmada birinciye bilgisayar ikinciye fotoğraf makinesi üçüncüye de i-pod hediye edildi.

Anadil seviyesi şarkı dalında birinciliği 'Saçlarını Taramışsın' isimli şarkısıyla Betül kazanırken, ikinciliği 'kalp kalbe karşıdır' isimli şarkıyı seslendiren Gülnur Suzan Özkan üçüncülüğü ise 'Cerrahpaşa' isimli şarkıyı seslendiren Ayşe Kılınç kazandı.

Anadil seviyesi şiir dalında birinciliği 'Türkiyem' isimli şiiri okuyan Ayşe Kılınç'e gitti. Aynı dalda ikincilik 'Sol Yanım' isimli şiiri seslendiren Ravza Çokçetin'e üçüncülük ise; 'Annem' isimli şiiri okuyan Zilan Aydilek'e gitti.

Zaman Gazetesi

Türkçe Olimpiyatları Geliyor


Türk dilinin rağbet görmesinde, bu yıl 9.su düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları'nın katkısı büyük.



Dünya, Türkçe öğrenmek için sıraya girdi


Dış politika, kültür, sanat ve turizmde estirilen Türk rüzgârı, Türkçeye ilgiyi artırdı. 30 ülkede Türk dili ve edebiyatı eğitimlerini organize eden TİKA, taleplere yetişemeyince YÖK ile işbirliği yaptı. Artık Türkoloji bölümü açmak isteyen yabancı üniversiteler ile Türkiye'dekiler 'kardeş' olacak. Bölümlere denklik de sağlanacak.




Türkiye'nin son yıllardaki etkin dış siyaseti, 64 ülkeyle vizelerin kaldırılması, işadamlarının dünyada yaptığı yatırımlar ve dizi film ihracı, dünyada Türkçeye rağbeti artırdı. Kuveyt'ten Katar'a, Etiyopya'dan Sudan'a, Peru'dan Küba'ya ve Kuzey Kore'den Hindistan'a kadar 100'e yakın ülke, Türkçe öğrenmek için sıraya girdi. Hâlihazırda 30 ülkede Türk dili ve edebiyatı (Türkoloji) eğitimlerini organize eden Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), gelen taleplere yetişemeyince Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile işbirliği yaptı. Türkoloji uzmanları, üniversitelerinde Türkçe bölümleri açmak isteyen ülkelerin başvurularını inceliyor. Kriterleri yerine getirenlerde Türkçe öğrenimi en kısa zamanda başlayacak. TİKA ile YÖK arasında yapılan anlaşmaya göre Türkoloji bölümü açmak isteyen yabancı üniversiteler ile Türkiye'deki üniversiteler 'kardeş' olacak. Yabancı üniversitelerde açılan Türkoloji bölümlerinin Türkiye'deki bölümlerle denkliği sağlanacak.



YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta Saraç, yurtdışında Türkçe ve Türk kültürüne yoğun ilgi olduğunu söylüyor. Bunun nedenini, Türkiye'nin dünyada etkisinin artmasına bağlayan Saraç, "Yurtdışında yaşlanan Türkologların yerine artık her nesil bu hizmeti sürdürecek bir sistem kurma amacındayız." diyor. Türkçeye gösterilen yoğun ilginin en önemli nedenlerinden birinin Türk işadamlarının dünyanın dört bir yanına yaptığı yatırımlar olduğunu kaydeden TİKA Başkanı Prof. Dr. Musa Kulaklıkaya da, "Bu yatırımlar biraz da ekonomik nedenlerle Türkçe öğrenimini zorunlu kılıyor." görüşünde. TİKA Başkanı'nı haklı çıkaran bir araştırma yayımlayan uluslararası araştırma şirketi KPMG'nin Türkiye raporuna göre; Sabancı, Koç, Doğuş, Turkcell ve Çalık gibi önemli 19 şirketin toplam yurtdışı yatırımı 31 milyar dolara ulaşırken bu şirketler bulundukları ülkelerde 90 bin kişiyi istihdam ediyor.



Gelişen Türk dizi film sektörü de rağbetin en önemli sebeplerinden biri. Türkçe talebinde bulunan ülkelerde film sektöründeki Türkçe ihtiyacının hayli fazla olduğunu söyleyen Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, "Alt yazı yerine filmi Türkçeden izlemek isteyen halkın oranı her geçen gün artıyor. Örneğin Bosna'da birkaç yıl içinde en etkin dil Türkçe olacak." bilgisini veriyor. Kurtlar Vadisi, Ezel, Bir İstanbul Masalı, Yaprak Dökümü, Menekşe ile Halil, Zerda gibi dizilerin de aralarında bulunduğu 70'in üzerinde film, 2010'da ihracat rekoru kırarak 50 milyon doları aştı. Türkçenin dünyadaki etkinliğini sağlayan en önemli unsurlardan biri de Türk okulları ve Türkçe Olimpiyatları. Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türkçe talebi konusunda dünya ülkelerinde gerekli zemini Türk okulları teşkil etti." derken Prof. Bilkan, tespite şu ifadeyle destek veriyor: "Türk okullarının etkinliği Türkçeye rağbeti artırıyor. Özellikle Türkçe Olimpiyatları, birçok ülkede gençler arasında Türkçenin popülaritesini yükseltti."



Daha fazla bilgi için tıkla!